Går aldri alene

Gitarist i Bandet, Jostein Ansnes, er lagspiller i ordets rette forstand - og ikke bare musikalsk.

Jostein Ansnes
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Til tross for at han er en av landets beste gitarister er Jostein Ansnes svært lite opptatt av å vise seg fram med fingerferdige gitarsoloer.

- For å være helt ærlig synes jeg gitarsoloer er helt uinteressant - jeg er mer opptatt av å finne min plass i kompet, sier Ansnes.

Kanskje nettopp derfor er den sindige surnadalingen en ettertrakta mann å ha ved sin side på scenen, eller bak spakene som produsent.

- Jostein har blitt min viktigste samarbeidspartner, sier Kristin Asbjørnsen, som Jostein har samarbeidet tett med i flere år, blant annet i gruppa Dadafon.

Dadafon
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

36-åringen er nestemann ut i det nye Bandet NRK Trøndelag bygger. Han slutter seg til trommeslager Steinar Krokstad og bassist Morty Black.

Reportasjeserien med de aktuelle artistene kan du følge hver fredag i våre Midtnytt-sendinger.

Se del tre i serien her: Bandet III

You never walk alone

Gitaristen som bare det siste året har hatt over 200 spillejobber i tillegg til produsentjobben, finner også tid til en helt annen lidenskap.

- Det aller viktigste i livet mitt utenom familien og musikken er fotball og Liverpool. Når det er fotballkamper på lørdager er det ofte vanskelig å skulle balansere lydprøver med å få sett kampene, sier han.

Kona Ragnhild ble faktisk så fascinert av mannens Liverpool-lidenskap at hun har skrevet bok om det. Likevel er det ingen tydelig binding mellom musikken og fotballen for Jostein. Vel, bortsett fra...

- Det finnes ikke noe større musikkopplevelse enn å høre 40 000 synge Liverpools supportersang You never walk alone på Anfield, slår han fast.

Fra bakmann til Spellemann

Og lagspillet tar han med seg på scenen. Han er gjerne den som gjør de andre god.

Fra å være en del av et godt musikkmiljø ved Surnadal musikkskole på 80-tallet, har han gått veien via musikkstudier ved NTNU, til å bli en allsidig musiker som like gjerne spiller jazz og pop som rock.

Foruten Dadafon er Famntak et av Ansnes faste band. De har blant annet høstet gode kritikker for sin første plate med musikk av Henning Sommerro til dikt av Hans Hyldbakk. I 2007 kom plata Leirfivellandet.

Se Jostein Ansnes og Famntak i 2003: Famntak i Surnadal

Som produsent har barnemusikk stått sentralt. Han vant Spellemann både i 2008 og i år. Han hadde dermed to av tre nominasjoner i kategorien barnemusikk i år da også Klaus Sonstads plate "Indianer Cowboy" var nominert.

- Han kan virke stille og beskjeden, men han har tydelige meninger og lar seg ikke pelle på nesen. Dere har valgt en tilsynelatende taus gitarist fra nedi dala, men han er en av de skarpeste knivene i skuffen, sier Klaus Joacim Sonstad.

Så var det soloen da....

Sammen med Morty Black og Steinar Krokstad utgjør altså Jostein Ansnes den foreløpige stammen i Trøndelags nye superband. De neste to tilskuddene, keyboardist og vokalist følger de neste fredagene.

Hvilket repertoir Bandet skal spille er ennå litt i det blå. De to på trommer og bass er velkjente musikere med bakgrunn fra rockeband som Stage Dolls og TNT. Men selv med sin cross-over bakgrunn kan også Ansnes sin Jimi Hendrix.

- Jeg har selvsagt gått skolen og kan rive av en solo eller to - så det kan jeg nok love folk i forbindelse med prosjektet Bandet, mener Ansnes.