Gamle helter tror på nytt Europa-eventyr for RBK

Rosenborg har ikke hatt så gode muligheter til å nå mesterligaen siden de sist spilte der i 2007. Flere av de gamle fotballheltene tror laget kan kvalifisere seg for gruppespillet.

Fotball menn, UEFA Champions League kvalifisering, 3. runde, Maribor - Rosenborg

Jublende Rosenborg-spillere etter seieren over Maribor i Slovenia onsdag kveld.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Fotballinteresserte trøndere er overbegeistret over forvandlingen som har skjedd spillemessig med Rosenborg. Laget slo Maribor 3–1 onsdag kveld i kvalifiseringen til Mesterligaen, og spiller returkamp på Lerkendal tirsdag.

Fotballkommentator og tidligere Rosenborg-spiller, Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, er en av dem som er begeistret. Han mener laget har kommet tilbake til røttene.

Endret formasjon

– I januar-mars prøvde Horneland en måte å spille på som ikke fungerte. Nå har de gått tilbake til den tradisjonelle 4-4-3-formasjonen, og det fungerer godt. I fotball foregår veldig mye inne i hodet. Kanskje er spillerne nå sikrere på hvordan de skal bevege seg i forhold til seg selv, og i forhold til ballen, sier Mini.

– Alt var bare trist etter 0–2 for Haugesund 16. mai. Men samspillet sitter mye bedre nå. Da hadde laget et vingspill som ikke fungerte i det hele tatt offensivt. De skapte ikke målsjanser og de scoret ikke mål. Det har snudd nå, mener «Mini».

Mini Jakobsen

Jahn Ivar «Mini» Jacobsen er glad for å se at RBK er i storform.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Vidar Riseth mener spillerne nå får betalt for den tøffe grunntreningen fra i vinter og vår.

– Jeg sa det i mai at det ville bedre seg når de begynte å slippe opp på hardtreningen. Da virket alle trege, og spillerne kom stadig på etterskudd. Nå har det løsnet, og da hevder de seg også i Europa. Derfor tror jeg de kvalifiserer seg til Mesterligaen, sier den tidligere forsvarsspilleren på Lerkendal.

Ungarn eller Kroatia

Går alt etter planen går RBK videre, og møter enten Dinamo Zagreb (Kroatia) eller Ferencváros (Ungarn) i det siste og avgjørende oppgjøret.

Blir det seier der, går RBK inn i gruppespillet i Mesterligaen for første gang på 12 år.

På 1990-tallet og først på 2000-tallet spilte Rosenborg fast i Mesterligaen nesten hvert et eneste år fra 1995/96-sesongen. Høydepunktet var kvartfinalen mot Juventus i 1997, etter at laget slo ut Milan på San Siro.

Andre høydepunkter var hjemmeseieren mot Real Madrid (2–0) i 1997, og 3–0 borte mot Borussia Dortmund i 1999. Totalt har Rosenborg deltatt i gruppespillet i Mesterligaen 11 ganger. I høst kan det bli klubbens 12. deltakelse i den gjeveste klubbturneringen i verden.

HISTORISKEBILDER

Trener Nils Arne Eggen ble båret rundt på gullstol av spillerne sine etter seieren 2–0 over Real Madrid i 1997.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Drømmer om nytt eventyr

Bent Skammelsrud spilte sentralt på midtbanen i hele denne perioden. Nå drømmer han om et nytt Europa-eventyr.

– Framgangen kan skyldes endringen av formasjon og at spillerne er i bedre form. Men det handler også mye om selvtillit her. For da vokser du, og kanskje ender det med spill i Mesterligaen, sier Skammelsrud.

– For to måneder siden trodde vi laget var lenger unna enn noen gang. Men de har mye å gå på, og mange spillere er i sin beste alder. Og nå er det på tide å ta det neste steget, sier den gamle midtbanespilleren.

Milan - Rosenborg 1996

Bent Skammelsrud og de andre Rosenborg-spillerne feiret på San Siro i Milano etter det sensasjonelle 2-1-seieren over Milan i 1996.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Ut fra motstanden så langt i kvalifiseringen, er det ingen bombe at de har gått videre. Og nå har de alle muligheter. Det er fullt mulig å være på høyde med både Ferencváros eller Dinamo Zagreb. Sjansen er vel 50 prosent, mener Skammelsrud.

Han understreker at i fotball så endrer mye seg veldig raskt.

– I fjor var Rosenborg uheldige med lagene de møtte i Europaligaen. Men i fotball snur det fort. Det sitter mye mellom øra, og de er jo ikke så mye dårligere enn de andre lagene. Så når de får trua på dette, så kan de begynne å klatre fjell, som jeg sier det, sier Bent Skammelsrud.

– Tro kan flytte fjell

Også midtbaneveteranen Roar Strand mener Rosenborg kan komme seg helt inn i gruppespillet.

– De spiller med et helt annet engasjement og en annen energi nå enn tidligere i sesongen. Uten at jeg kjenner så godt til de andre lagene, tror jeg RBK kan komme inn i gruppespillet. Tro kan flytte fjell, og med økt selvtillit, kan dette gå helt inn. Men skal de komme enda et steg videre, må det nok forsterkninger til. Laget har ikke akkurat dobbel dekning på alle plasser, og de er sårbare for skader, mener Roar Strand.

4. desember 1996 entrer AC Milan sin hjemmebane San Siro for å spille avgjørende kamp om å nå sluttspillet i Mesterligaen, kun to år etter at de sist vant turneringen. Det skal være lett spill for de italienske giganter. Motstanderen kommer fra Trøndelag i lille Norge og heter Rosenborg. Treneren heter Nils Arne Eggen.

4. desember 1996 entrer AC Milan sin hjemmebane San Siro for å spille avgjørende kamp om å nå sluttspillet i Mesterligaen, kun to år etter at de sist vant turneringen. Det skal være lett spill for de italienske giganter. Motstanderen kommer fra Trøndelag i lille Norge og heter Rosenborg. Treneren heter Nils Arne Eggen.