NRK Meny
Normal

Fikk endelig gitt sønnen verdens beste klem

Gleden var ubeskrivelig da Leif Johannesen kunne ta imot sønnen Erlend i Cebu i natt. – Det var som å få han tilbake fra de døde, sier en beveget pappa.

Leif Johannesen

For far Leif Johannesen var det vanskelig å finne ord da han tok imot sønnen Erlend på flyplassen i Cebu i morgentimene torsdag. Han takker alle som har deltatt i redningsarbeidet (Bildet er tatt da Johannesen dro ned til Filippinene tirsdag).

Foto: NRK/Gøril Furu

Seks døgn etter tyfonens herjinger i Tacloban fikk Leif Johannesen endelig beskjeden han har ventet på. Sønnen Erlend er i sikkerhet i Cebu.

– Det er vanskelig å finne ord. Erlend har vært gjennom mer enn et menneske skulle få oppleve, sier faren til NRK.

Hør intervjuet her:

Kaptein på skuta

Erlend Johannesen

Erlend Johannesen driver barnehjemmet Streetlight på Filippinene. Alle overlevde, men de mistet alt i monsterstormen.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Situasjonen for Erlend, barna og de ansatte ved barnehjemmet han driver i Tacloban har gått fra ille til verre de siste dagene, og det begynte å haste med å få dem i sikkerhet.

Tirsdag ble en gruppe på 73 reddet ut fra området, deriblant to av de frivillige i Streetlight. Aksjonen ble gjennomført med politieskorte. Erlend valgte å bli igjen.

Samtidig satte Leif Johannesen seg på flyet fra Trondheim til Filippinene i håp om å komme i kontakte med sønnen.

Faren er imponert over sønnens holdning.

– Erlend hadde mulighet til å dra ut av området tidligere, men det var det aldri snakk om. Han ville ikke dra før alle han hadde ansvar for var ute av området og i sikkerhet. Det er beundringsverdig, sier han.

– Har aldri kjempet så hard

Streetlight

Bare grunnmuren ved barnehjemmet står igjen etter at tyfonen Haiyan traff Tacloban i forrige uke.

Foto: Privat

I morgentimene torsdag landet Erlend Johannesen trygt i Cebu med helikopter.

Samtidig fikk organisasjonen Streetlight også transportert ut de rundt 50 gjenværende barnehjemsbarna fra Tacloban.

Møtet mellom far og sønn ble sterkt.

– Det siste døgnet har vært intenst. Folk i Norge og her nede har arbeidet hardt med å få barna og Erlend ut av området. Men mest fantastisk var klemmen jeg endelig kunne gi Erlend på flyplassen. Det må være verdens beste klem, sier faren rørt.

I et sterkt intervju med Adresseavisen formidler sønnen Erlend følelsen av selv å være i sikkerhet etter seks døgn med unntakstilstand i katastrofeområdet. Det er vanskelig å holde tårene tilbake.

– Jeg har aldri kjempet så hardt i hele mitt liv. Jeg er så utrolig glad for at barna, de ansatte og de vi tok inn hos oss nå er trygge. Nå skal jeg hjem å se familien min, sier en sliten men svært glad Erlend Johannesen til avisen.

– En stor lettelse

Robert Hoven

Robert Hoven har fulgt redningsaksjonen i natt og er svært lettet over at alt har gått bra.

Foto: Privat / NRK

Robert Hoven i Streetlight har sammen med flere frivillige arbeidet natt og dag fra sitt provisoriske kontor på et hotellrom i Trondheim.

– Vi er utrolig lettet. Vi har fulgt redningsaksjonen i hele natt med stor spenning, sier Hoven til NRK.

Organisasjonen har flere ganger forsøkt å få Erlend og barna ut av området, men både helikopter- og busstransport har sviktet. Arbeidet har vært risikofylt på grunn geriljaangrep og kriminalitet.

– Det har vært svært krevende å få på plass gode transportalternativer. Vi er glade for at vi etter flere dagers intens jobbing lykkes. Streetlight har bidratt økonomisk og med ressurser til andre prosjekter i området. Det nyter vi godt av nå, ved at vi blant annet fikk et trygt og godt alternativt bosted for barna, sier Robert Hoven.

Barna tas hånd om av ansatte ved senteret og er på vei til byen Davao. Der står et barnehjem klart til å ta imot barn og voksne fra Streetlight.

I byen Tacloban etter Haiyans herjinger

Slik så det ut dagen etter at tyfonen Haiyan hadde sveipet over byen Tacloban.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n