Hopp til innhold

Ap-topp åpner for å vrake SV i ei ny regjering

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap) ber Arbeiderpartiet og Senterpartiet avklare hvem som skal bli med i ei eventuelt ny regjering etter høstens stortingsvalg.

Tore O. Sandvik, fylkesordfører (Ap) i Trøndelag.

VIL VRAKE SV: Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, sier partiene må avklare hvem som skal få bli med i ei ny regjering om de vinner valget.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier til Klassekampen at Ap og Sp må avklare regjeringsalternativet.

Til NRK utdyper han dette fredag ettermiddag.

– Vi trenger å avklare et regjeringsalternativ på venstresida. Det er per i dag ikke avklart.

Frykter angrep fra høyresiden

Fylkesordføreren i Trøndelag frykter at de skal bli mere sårbare for et angrep fra høyresida i norsk politikk om dette ikke avklares i god tid før valget.

– Snittet av målinger i januar viser at Sp også kan gå til høyresida for å få støtte. Jeg mener Sp må avklare at de tilhører venstresida gjennom en forpliktende avtale før valget, slik at velgerne vet at de kan få et regjeringsskifte, sier fylkesordføreren.

Tore O. Sandvik mener dette vil klargjøre at Sp vil kaste Erna Solberg som statsminister etter åtte år.

– Hvis vi får flertall med Ap, Sp og SV som i 2005 og 2009, så mener jeg at vi bør danne regjering sammen. Men hvis vi ikke får flertall, så mener jeg at vi allerede nå må avklare at Ap da vil danne ei mindretallsregjering med Sp, sier Tore O. Sandvik.

Støre, Vedum og Lysbakken

UAVKLART: Åtte måneder før høstens stortingsvalg er det ikke avklart hvem som skal sitte i regjering. Fylkesordfører i Trøndelag mener det bør lages en bindende avtale nå.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Støre vil ha med SV

Jonas Gahr Støre fastholder Aps valg om at de vil være i regjering med også SV.

– Sandvik sitter selv i et sentralstyre som har vedtatt at strategien vår er å jobbe for de tre partiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Det er partiets vedtatte politikk, sier Støre.

I flere meningsmålinger i det nye året har både Sp og Høyre vært større enn Ap.

– Vi får se hva valget bringer. Det viktigste er å få til en regjering som har flertall. Det tror jeg er det aller beste. Vi har ett mål og det er at de tre partiene går sammen, sier Støre.

Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum

VIL STYRE MED Ap: Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum. De ønsker ei Sp/Ap basert regjering og vil ikke ha med SV i regjering.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Sp vil ikke forhandle nå

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad sier mye vil avklares etter valget.

– Hvilken politikk en slik regjering skal bygge på og fordeling av posisjoner må forhandles mellom partiene etter at velgerne har sagt sitt gjennom valget i september, sier Arnstad til NRK.

Både partileder Trygve Slagsvold Vedum og Arnstad er tydelige på at de ikke ønsker SV med i ei ny regjering.

– Senterpartiet har helt siden 2017 sagt at vi ønsker oss en Sp/Ap basert regjering, sier Marit Arnstad.

– Senterpartiet vil gå i regjering for å endre politikken i vår retning. En Sp/Ap basert regjering er den beste muligheten til å gjøre endringer i den politiske retningen vi ønsker. Det handler om tjenester nær folk, en god industripolitikk, en ny rovviltpolitikk og en jordnær og praktisk klimapolitikk, for å nevne noe, sier Arnstad.

Sprik mellom Sp og SV i klimasaker

SV ønsker å bli med i ei ny flertallsregjering sammen med Ap og Sp, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV). Sist de tre partiene satt sammen i ei regjeringa var fra 2005 til 2013.

Men den siste perioden har spriket vært stort mellom SV og Sp i flere klimasaker på Stortinget.

– Sp har vært tunge å få med. Nå gjør de seg også til talspersoner for flere dieseldrikkende biler i byene, sier Lars Haltbrekken fra SV, som er med i energi – og miljøkomiteen på Stortinget.

– Vi vil ha ei regjering som legger opp til store utslippskutt og sterk beskyttelse av naturen. Mildt sagt er hverken Ap eller Sp av de mest offensive her, mener Haltbrekken.

Partibarometer januar 2021

Periode 28/12–2/1. 962 intervjuer. Feilmarginer fra 1–3,1 pp.
R
3,7 %
−1,3
SV
8,9 %
+1,9
AP
20,1 %
−1,1
SP
21,3 %
+1,1
MDG
3,9 %
+0,3
KRF
3,7 %
+1,5
V
2,5 %
−0,2
H
22,6 %
−2,6
FRP
11,3 %
−0,3
Andre
2,0 %
+0,7
Kilde: Norstat for NRK og Aftenposten