Fylkesmann Jørn Aksel Krog er død

Han stod på som fylkesmann i Sør-Trøndelag så lenge han klarte, men klokka 09.45 tirsdag morges sovnet Jørn Aksel Krog inn ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Norges forhandlingsleder Jørn Krog

DØDE TIRSDAG: Fylkesmann Jørn Krog sa han kom til å gå inn for landing før sommeren. Tirsdag sovnet han inn.

Foto: NRK

Krog ble født i Trondheim, men vokste opp på Røros. Han ble utnevnt til fylkesmann i Sør-Trøndelag i juni 2011, og tiltrådte i november samme år. Da tok han over for tidligere Krf-politiker Kåre Gjønnes.

Krog var utdannet siviløkonom og hadde blant annet vært departementsråd i Fiskeri- og havbruksdepartementet i 12 år før han flyttet hjem til Trøndelag.

Kreftsyk

Fylkesmannen var åpen om at han hadde en alvorlig kreftdiagnose. Sommeren 2014 fikk han diagnostisert kreft i tykktarmen, med spredning. Han var likevel aktiv til det siste.

Under en strategikonferanse Kommunenes Sentralforbund arrangerte i Trondheim 12. februar i år var kommunesammenslåinger tema. I sin tale la Krog vekt på sitt syn.

– Jeg har et sterkt ønske om at Trøndelag skal lykkes og er veldig lei meg for at jeg sannsynligvis ikke får være med på å gjennomføre denne kommunereformen. Det synes jeg er leit.

Det ble helt stille i salen ved Scandic Lerkendal som var fullsatt av toppolitikere og andre beslutningstakere.

– Nå er mitt største ønske at mine barnebarn vokser opp til et så fint Trøndelag som mulig. Legene har sagt at jeg sannsynligvis går inn for landing før sommeren, sa fylkesmannen, og forlot scenen mens han fikk stående applaus.

– Satte dype spor

Krog hadde knapt tre år igjen av åremålet som statens ledende representant i fylket.

– Han rakk bare å være fylkesmann i litt over tre år, men selv på den korte tida rakk han å sette dype spor i fylket og embetet. Det ordet som beskriver han best er reflekterende. Han satte seg raskt inn i det brede fagfeltet og reflekterte seg fram til standpunkt, sier fungerende fylkesmann, Brit Skjelbred.

Onsdag morgen arrangeres et minnesamvær for de ansatte

– Han var veldig åpen i sykdomsperioden, og har hatt et godt og åpent forhold til medarbeiderne. Det er derfor mange som føler sorg nå som han har gått bort, sier Skjelbred.

Jørn Krog ble 66 år gammel.

Siste fra Trøndelag