Hopp til innhold

Fylkeslegen ber sykehuset ordne opp

De åpne arbeidsstasjonene ved kvinne-barn-senteret ved St. Olavs Hospital må bort, krever Fylkeslegen. Han frykter at pasientopplysninger skal komme på avveie.

De gamle vaktrommene er tatt bort og erstattet av åpne stasjoner i gangene.

- Det er ikke holdbart at hvem som helst kan høre og se sensitive opplysinger, sier fylkeslege Jan Waage.

NRK Trøndelag har snakket med en rekke ansatte ved kvinne-barn-avdelingen ved St. Olavs Hospital etter at bygget er tatt i bruk de siste ukene.

Mange er misfornøyde med at de skal sitte ved en pult midt ute i korridoren og jobbe. Her skal de svare på telefoner og snakke med andre pleiere, leger og pårørende.  

Enkelte steder er det attpåtil plassert sittegrupper for pasienter og pårørende like ved arbeidsstasjonene.

- Noe må gjøres

- En ting er at arbeidsterminalen med skjermene står slik til at det er lett for uvedkommende å lese det som står på skjermen. I tillegg er det ikke egne rom for å ta imot telefonhenvendelser som kan dreie seg om pasienter. Det kan være vanskelig å føre disse samtalene på en trygg måte, sier Jan Waage.

Så vel vanlige ansatte som sykehusledelsen mener noe må gjøres.  

Det er helsebygg Midt-Norge som bygger ut sykehuset, og medisinsk ansvarlig Liv Haugen sier de skal prøve å finne løsninger nå.

- Det vi har planer om å gjøre innen kort tid, er å gå gjennom bygget sammen med de som jobber der og de som har ansvar for sikkerhet ved St. Olavs. Vi ønsker å kartlegge omfanget av de problemstillingene som er reist, og vurdert hva som er hensiktsmessig å gjøre. Dette handler om å sikre at ikke uvedkommende kan se skjermbilder med pasientinformasjon, og sikre at det er mulig å gjennomføre samtaler mellom pasient og helsepersonell uten at uvedkommende hører det.