NRK Meny
Normal

Fylkeslegen bekymret for de eldre

Fylkeslegen i Nord-Trøndelag er bekymret for dårlig informasjon til eldre beboere når kommunene omorganiserer i eldreomsorgen. Nå har de opprettet tilsynssak mot Namsos kommune etter nedleggelsen av Otterøy bo- og velferdssenter.

Otterøy bo- og velferdssenter

Namsos kommune har vedtatt å legge ned Otterøy bo- og velferdssenter for å spare over fem millioner kroner.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Marit Dypdal Kverkild

Marit Dypdal Kverkild er fylkeslege i Nord-Trøndelag.

Foto: NRK

Pårørende til de som bor ved senteret mener kommunen har gitt altfor dårlig informasjon i saken og skapt engstelse blant de gamle.

– Nå er det flere som hevder at informasjonen som er gitt i denne prosessen ikke har vært god nok, og vi har bedt Namsos kommune om å svare på det, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild til NRK.

I fjor bestemte Namsos kommune seg for å legge ned Otterøy bo- og velferdssenter for å spare rundt fem millioner kroner i året. Både pårørende og beboere protesterte mot å flyttes inn til sentrum. 97 år gamle Eva Husvik hadde følgende beskjed til politikerne.

– Burde skjemmes

– De burde skjemmes. De må jo tenke på at vi er gamle og utlevd, og har vært på Otterøya i all vår tid. da må vi få være her de siste dagene vi har igjen, sa Husvik til NRK da det ble kjent at kommunen ville legge ned bo- og velferdssenteret på øya.

Pårørendegruppa til beboerne mener Namsos kommune ikke har gjort de nødvendige endringsvedtakene for beboerne før flyttingen av de gamle startet. De mener det ikke foreligger vedtak om flytting av den enkelte beboer som de kan klage på.

– Vi mener kommunen ikke har fulgt gjeldende bestemmelser om endringsvedtak og forhåndsvarsling, skriver gruppa i sin klage til fylkeslegen i Nord-Trøndelag.

– Maktesløse og stemmeløse

De pårørende har også klaget på at de ikke har fått god nok informasjon i saken og mulighet til å påvirke beslutningene som er tatt.

– Brukerne har følt seg maktesløse og stemmeløse, skriver gruppa i klagen.

Namsos kommune er allerede godt i gang med å flytte beboerne inn til sentrum, og de ansatte får tilbud om andre jobber i kommunen. Kommunen har tidligere ment at de har fulgt regelverket, og har frist til 23. mars med å svare fylkeslegen.

Marit Dypdal Kverkild mener det som skjer i Namsos også er et problem i andre kommuner som omorganiserer i eldreomsorgen.

– Jeg tror at nesten alle kommuner kan bli bedre på å gå god informasjon. Det blir veldig mye engstelse i sånne saker, og det med informasjon er kjempeviktig, sier Dypdal Kverkild.