Hopp til innhold

Furujeger fant rekordtre

Morten Gåsvand har lett etter furukjemper i Trollheimen i tre år. Den største heter Bjønnafurua, og er en matrone med brystmål langt utover det normale.

Furutre

Morten Gåsvand og klatreren Lars Inge Harang har målt hundrevis av trær i Trollheimen.

Foto: Morten Gåsvand

Stortrollet, Resslåtta, Breiskarstolla, Høttfurua. De er mange – og de slåss om en plass i teten blant kjempefuruene i Trollheimen. Men ingen slår Bjønnafurua i Druggudalen i Meldal, skal vi tro fotograf og furuentusiast Morten Gåsvand.

I årevis har han trålet Trollheimen med kamera og målebånd på leiting etter den aller største.

Kjempefuru

Furua er minst åtte hundre år gammel og er 15,70 meter høy.

Foto: Morten Gåsvand

– Kanskje er det en sammenheng mellom trollene sitt hjem og de majestetiske furukjempene som står i denne fjellheimen, ofte langt fra allfarvei, sier fotografen, som helt fra barnsbein av har latt seg fascinere.

– Håper furua blir en attraksjon

– Det er et eldgammelt tre, minst 800 år gammelt. Jeg regner med at det kan stå i minst et par hundre år til, sier skogbruksrådgiver i Orkdal og Meldal, Erling Revhaug.

Furu
Foto: Morten Gåsvand

I midten av november skal Meldal kommune ha en uhøytidelig markering av at de er innehaver av Norges største furu.

– Jeg tenker først og fremst på det som en attraksjon. Det er et gedigent tre i norsk målestokk. Det finnes nok furuer som er høyere, men ikke med større kubikk. Det er viktig å gjøre litt stas på det, sier skogbruksrådgiver i Orkdal og Meldal Erling Revhaug.

Begynte for tre år siden

Det er tre år siden han systematisk begynte å dokumentere furutrærne i

Nesetre

Gåsvands interesse for furu har resultert i tusenvis av bilder.

Foto: Morten Gåsvand

Trollheimen. Mesteparten av den grove furuskogen står i Folldalen, Vindøldalen og Resdalen, områder han har saumfart både vinter og sommer. Drivkraften har vært å finne den aller største furua.

Den som gikk for å være størst før Gåsvand satte i gang sitt prosjekt, var Stortrollet i Folldalen i Surnadal kommune. Nå må den se seg slått.

– Det ante meg at det kunne finnes enda større furutrær i området, sier Gåsvand.

Målt både stamme og greiner

Sammen med klatreren Lars Inge Harang har han gått systematisk til verks. Med målebånd har Harang klatra helt til topps i trærne og målt både stamme og greiner slik at kubikkinnholdet på det enkelte treet kunne regnes ut.

Matematikken lyver ikke, og nå må Møre og Romsdal finne seg i at rekorden forsvinner over fylkesgrensa.

– Sært tema

Det har imidlertid vært vanskelig å finne et forlag som vil gi ut boka, forteller Morten Gåsvand.

– Temaet er visst for sært, og de påstår trærne befinner seg for langt utenfor allfarvei til å være interessante, humrer han.

Enden på visa har blitt at boka gis ut på eget forlag, foreløpig i et opplag på 1500. Og skal man ha tak i en av årets smaleste julegavebøker, er Trondhjems Turistforening foreløpig eneste utsalgssted.

I flere år har Morten Gåsvand trålet Trollheimen på jakt etter de eldste og største furuene. De er blitt målt og fotografert, og nå lanseres prosjektet som bok.