– En bokstavkjeksaktig forflytningslek

Magne Furuholmen har tolket årets olsoktema «over grenser», i dag åpnet han utstillinga.

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen på Stiklestad.

Foto: Marit Gjellan / NRK

A-ha-gitaristen sitter avslappet i en rød sofa på Stiklestad hotell. Om få timer åpner Olsokutstillinga 2010, hvor Furuholmen stiller ut.

Bildene er grafiske arbeider fra serien Camera og ni nye arbeider som er knyttet til årets olsoktema «over grenser».

– Dette er et veldig spennende rom og miljø å stille ut i på grunn av eksisterende utsmykninger og kunst som er tilstede i rommet. Form og kolorittmessig har det vært med på å prege kunsten i utstillinga, sier Furuholmen.

– En lek med bokstaver

Bokstaver i brunt, rødt, svart og oransje på et hvitt, kvadratisk lerret: ordErlesSB, står det om en leser det i vanlig leseretning.

Et av de ni ulike arbeidene som er Furuholmens svar på utfordringen han fikk av olsokledelsen: lage kunst som er knyttet til olsoktemaet «over grenser».

– Det er alltid utfordrende å skulle gå inn i noe som allerede har en ramme og så skulle gjøre noe ut av det. Jeg har løst det på min måte, sier han og fortsetter

– Jeg tok rett og slett bare tak i et begrep som var satt som tema for årets festivalprogram, som var «Over grenser» så har jeg lekt meg litt med den engelske utgaven av ordet grenseløs. Så der har jeg drevet med min litt sånn bokstavkjeksaktige forflytningslek.

«Borderless»

De ni nye arbeidene Furuholmen stiller ut inneholder alle ordet «Borderless». Mens Camera-arbeidene består av andre bokstaver og farger i ulike lillatoner.

Selv Furuholmen sitter rolig og avslappet og nipper til en stor kopp te, innrømer han at han er spent på hvordan folk vil motta kunsten.

– Det er en helt nødvendig del av det å lage ting, at de tingene får møte publikum og responsen som kommer tilbake. Så jeg er spent på hvordan arbeidene vil virke på folk som kommer.

– Jeg håper alltid at folk blir inspirert og glad av å se kunsten. Men det vet en aldri. Jeg synes selv at det har blitt en fin utstilling og gleder meg til å se reaksjonene til de som kommer for å se, sier multikunstneren.

Selv om Furuholmen vender nesa sørover, forblir olsokkunsten på Stiklestad til midten av august.