Hopp til innhold

Fullt sirkus om sirkustomt

Om ikke lenge spretter løvetannen opp av asfalten i Lade Allé, og de første sirkusene kommer til en by som ikke har noen sirkustomt å tilby dem.

Grøntareal Tyholt, Trondheim

På dette grøntarealet på Tyholt kan det bli sirkus til våren.

Foto: Even Nielsen / NRK

I over 50 år har tomta i Lade Allé vis á vis Lade kirke og Lade gård i Trondheim vært fast plass for besøkende sirkus. Sirkusdirektør Knut Dahl i Cirkus Merano husker tilbake til den gang Lade var ”på landet”.

– Jeg har holdt på med dette i 36 år. Og enda før det har det vært sirkus her. Sakte, men sikkert har vi opparbeidet kjennskap til sirkustomta. Og byen har vokst slik at sirkustomta ble en sentral og flott plass for oss, forteller sirkusdirektør Knut Dahl i Cirkus Merano på telefon fra vinterkvarteret i Aurskog.

Jakter på ny tomt

Trondheim er en typisk Merano-by, forsikrer Knut Dahl oss om.

– Vi har alltid gode besøk når vi kommer. Derfor pleier vi å ha forestillinger to helger på rad, mens vi tar noen avstikkere ut i distriktet på Fosen og Orkanger i ukedagene i mellom.

Sirkuset kan ha så mange som 3-000-4.000 besøkende på samme kveld når de kjører to forestillinger på Lade. Sirkustomta var ypperlig, med god parkeringskapasitet rett i nærheten.

– Når vi nå mister denne tomta, må vi få en ny tomt som er minst like god, sier Dahl.

Ja. I sommer må sagmuggen nemlig vike for duggfriske plener og duftende blomsterbed, når sirkustomta skal trylles om til bydelspark for Lade-beboerne. Det unner vi dem.

Fullt sirkus

Kommunen støtter sirkusdirektøren i hans syn på hva en ny sirkustomt skal ha.

Rådmannen har løftet sirkustomt-saken opp til høyeste nivå i sin stab. Selveste konstituert kommunaldirektør for byutvikling Thorbjørn Bratt er satt på saken.

– Nå som tomta vi hadde på Lade er regulert til park, har vi ingen annen kommunal eiendom å tilby. Det har vært kontakt mellom sirkusene og det private markdedet, men dersom det ikke går, er tomta på Tyholt et godt alternativ, sier Bratt.

Bratt har ikke ligget på latsiden. Fullt sirkus må vi ha. Og det har det blitt. I rådhuset. Kommunaldirektøren og hans folk har prøvd å tilby tomter både her og der over hele byen. Uten hell.

Først ut var kommunens markaperle Granåsen. Her er det god plass til tunge sirkustrailere så vel som mine damer og herrer. Ski-VM og Barnas skirenn har bevist at området har god adkomst for buss og bil. Her ligger full infrastruktur klar, med strøm til neonlysene og vann til elefantene. Det er bare å plugge seg på. Best av alt, tomta er kommunal. Altså er den gratis.

Han mener beboerne på Tyholt må tåle å låne bort gressletta si et par uker i året.

– Mange tror at sirkuset betyr en stor inngripen i landskapet, men det er ikke tilfellet. Sirkuset har sin egen renovasjon, de har vann og de rydder nydelig etter seg. De etterlater ikke så mye som en fyrstikk, sier Bratt.

Ikke inne i skauen!

– Nei. Granåsen er jo på landet, lyder det klart og tydelig fra de innlandske skoger.

Sirkusdirektøren vil ha en mye mer sentral plassering. Et sted hvor mange mennesker passerer daglig og dermed ser at sirkus Merano har kommet til byen.

– Vi må ligge sentrumsnært, og ikke langt inne i skauen, klager Knut Dahl.

Javel, tenkte kommunaldirektøren, og trakk neste kanin opp av hatten, arealet øst for Leangen Travbane, på den siden som ligger opp mot baksiden av Ikea. Her kan kommune tilby en usedvanlig god beliggenhet like ved Innherredsveien, Omkjøringsveien og Ladetangenten. Titusener av biler passerer forbi hvert døgn.

– Ja takk, sa sirkusdirektøren til kommunaldirektøren, som gjorde opp regning uten vert.

– Ikke på vilkår, sa Leangen Travbane AS, som eier sin egen tomt. Travselskapet hadde ikke lyst å få sirkusets eksotiske attraksjoner og deres mikrofauna tett innpå de elegante, nervøse travhestene. Dessuten hadde de gamle traverne andre planer for tomta si enn å strø ut sagmugg. De skal bygge ut om noen år.

Og der sluttet første akt. Tid for pølser og sukkerspinn. Hvem vil mate elefantene og klø et esel?

Klovnene gråter

Andre akt har foregått mer i det stille. Det krever stor magi å trylle fram en ny sirkustomt ut av løse lufta.

Festningsparken har vært nevnt. Men festningsfolkene vil ikke ha bråk så nært innpå et krigsminne.

– Det er ikke bråk med oss, sier sirkusdirektør Dahl. Hos oss ser du aldri noe fyll og spetakkel, slik som du finner på de fleste festivalene og slikt.

Piren har både plass, parkeringsplasser og god adkomst. Men utviklingen på havna går så fort at det vil gå få år før sirkusene må finne seg en ny tomt.

Tiller kan jo alltids brukes, men det er så langt fra byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grøntareal Tyholt, Trondheim

Sirkusdirektøren liker ideen om en tomt på Tyholt.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Magisk forestilling

Så blir det helt stille i manesjen. Full black out. En stemme bryter stillheten.

– Mine damer og herrer! Det er direktørens stemme.

– Får jeg presentere… Ikke sirkusdirektøren. Den andre direktøren.

– Cirkus Trondheim gir dere ... Direktør Bratt skal trylle.

… den nyyyeee sirkustomtaaa pååååå … Tyholt!!!

Et sus går gjennom folket. Tyholt? Sirkus på Tyholt? Går det an? Ingen klapper. I alle fall ikke på Tyholt.

– Det er fint at de lager park av en sirkustomt på Lade, sier Sigrid Vasseljen.

Hun er nærmeste nabo til den grønne sletta mellom NRK og Strinda videregående skole.

– Men da må de ikke gjøre om en park til sirkustomt et annet sted i byen. Vi har ingen arealer å miste, så lite fellesareal det er i vår bydel. Kommunen vedtok for ikke lenge siden en ny reguleringsplan for hele grønnsletta, som vi kaller den. Alt skal være friområde til uorganisert lek og idrett for skoler og beboere i området, sier Vasseljen.

Argumentene suser som blanke kniver gjennom lufta. Ingen av dem treffer kommunaldirektøren, som står med bind for øynene foran treplata. Men det er nære på.

– Neste år skal fylket bygge en skole som huser dobbelt så mange elver som i dag på Strinda videregående. Da må resten av arealet bevares.

Størsta møjliga tystnad

– Vi har ikke hørt et eneste kny om at kommunen plutselig har sett seg ut Tyholt som ny sirkusarena. Er det sirkusene som skal være med å bestemme hvor de skal være, eller er det vi som bor i denne byen.

Grønnsletta på Tyholt er i dag en humpete gresskledt leirslette. Når det regner blir vannet stående i dammer. Grunnen er ikke drenert.

Dersom tunge sirkusvogner skal parkere her må området gruses opp. Grønnsletta blir en grå masse.

– Tyholt kan blir bra, sier sirkusdirektør Knut Dahl. Passe sentralt. Om to måneder kommer vi til byen. Da må sirkustomta være klar.