Fullt hus for Snåsamannen på hjemmebane

Søndag var det hjemmepremiere på Margreth Olins film om Joralf Gjerstad, "Mannen fra Snåsa". 280 møtte opp i Snåsa samfunnshus, og ekstraforestilling måtte til.

Joralf Gjerstad og Margreth Olin på premiere i Snåsa Samfunnshus

Joralf Gjerstad og Margreth Olin på premiere i Snåsa samfunnshus.

Foto: J.Haudemann-Andersen. / NRK

Filmen hadde førpremiere under Tromsø internasjonale filmfestival 18. januar, ordinær premiere var før helga. I løpet av to dager hadde 11.500 sett den. Søndag kom både filmen og mannen heim til Snåsa.

– Takk til dere alle som har møtt fram for å se filmen, sa Joralf Gjerstad til sambygdingene som møtte fram for å se filmen i Snåsa samfunnshus søndag.

Kjært barn – mange navn

Gjerstad ble i Trøndelag bare kalt "Snåsakaill'n" før han i Ingar Sletten Kolloens biografi ble omdøpt til "Snåsamannen".

Hos Olin altså kalt "Mannen fra Snåsa". Olin har filmet 22 mennesker i møte med Joralf Gjerstad i hans eget hjem, med det hun selv kaller "observerende kamera". Opptakene ble gjort fra høsten 2014 til sommeren 2015.

– Min hensikt er å gi dette videre til dere så nøkternt, og ærlig jeg kan, sa Margreth Olin til nettavisa Snåsanytt like før jul.

Tidenes folkevandring

I løpet av de siste 65 år har 50.000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp. Dette er kalt den største folkevandringen i Norge i moderne tid.

Visning av Mannen fra Snåsa

Visning av filmen 'Mannen fra Snåsa' i Snåsa samfunnshus

Foto: J.Haudemann-Andersen / NRK

Uten sammenligning for øvrig møtte 280 sambygdinger opp i kinosalen på Snåsa Samfunnshus på første forestilling.

Regissør Margreth Olin var spente på reaksjonene før filmen ble vist.

– Dette har både jeg og Joralf sett fram til så lenge, og nå er det altså utsolgt. Jeg er spent på hva snåsningene vil si. De har jo kjent Joralf gjennom et langt liv, og det har ikke jeg, sa Olin til NRK

Hør folkets vurderinger etter å ha sett "Mannen fra Snåsa":

.

Hør folkets vurderinger etter å ha sett 'Mannen fra Snåsa' i Snåsa

Likte filmen

Tone Våg

Snåsa-ordfører Tone Våg like filmen om Joralf Gjerstad veldig godt.

Foto: Privat

Og snåsningene likte det de fikk se på kinolerretet.

– En fantastisk fin film, og veldig interessant. Utrolig vekkende for folk å få se. En ærlig, god film. En film som fikk vist hva Joralf står for. En kjempebra film, og vi er stolte av Joralf. Dette var fin reklame både for Joralf og for Snåsa, var noen av reaksjonene etter at filmen var ferdig.

Snåsa-ordfører Tone Våg var nærmest rørt etter forestillingen.

– Her har vi fått dokumentert hva Joralf virkelig har gjort for medmennesker både i Snåsa og i resten av landet. Dette var kjempebra, mener Våg.

Mandag er det skoleforestilling for ungdomstrinnet kl. 1200 i regi av "Den kulturelle skolesekken".