– Staten må ta regningen for orgelet

Ingen vil ta regningen for restaureringen av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen. Linda Hofstad Helleland (H) mener staten bør ta ansvar.

Orgelet i Nidarosdomen

Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen skaper hodebry for politikerne.

Foto: NRK

Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland (H)

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Nidarosdomen har nasjonale funksjoner når det gjelder kirkelige seremonier og er også et av våre viktigste nasjonale symbol, sier stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland i Høyre til NRK.

Steinmeyerorgelet er et mektig instrument som dominerer vestveggen i Nidarosdomen. Nå trenger det omfattende restaurering, og prislappen er satt til rundt 50 millioner kroner.

Disse pengene har Trondheim kommune garantert for, slik at arbeidet kan starte i september, noen måneder etter planen. Men striden står om hvem som egentlig har ansvaret for regningen.

Kritiserer regjeringen

I en kronikk i Adresseavisen kritiserer Helleland regjeringen for å dytte restaureringsregningen av Steinmeyerorgelet over på kommunen.

– Jeg håper at regjeringen ønsker å ta et større ansvar for Nidarosdomen, ikke minst i restaureringsarbeidet av orgelet.

Hun får støtte av formidlingsdirektøren i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

– Vi synes det er naturlig at staten tar et større ansvar for orgelet i samarbeid med andre. Nidarosdomen trenger et orgel som står i stil til resten av kirka, og til de handlingene som foregår her, sier Eimund Fossum.

– Restaureringen haster

Eimund Fossum

Eimund Fossum i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Foto: Mari Langva / NRK

Fossum forteller at det haster med restaureringsarbeidet.

– Vi har hatt branntilløp, pipene henger seg opp, og på de store festdagene er vi bestandig redde for at det skal skje noe slik at vi ikke får til å bruke orgelet, sier Fossum.

Men hvem skal betale - det er en evig strid.

Mener de gir nok

Statssekretær Raimo Valle i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet forstår ikke hvorfor regjeringen får kjeft.

– Jeg stiller meg uforstående til den kritikken.

Han sier at staten allerede gir nok til katedralen:

– Vi går inn betydelig med de 50 millionene vi bevilger over statsbudsjettet hvert år.

Men de millionene trengs til å ta vare på bygningene, forteller Fossum:

– Hvis vi skulle ha brukt av det vi har ordinært på orgelet, så måtte vi stoppet alle andre prosjekt, både på Nidarosdomen og i Erkebispegården.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.