Full politisk krangel i Ørland kommune

Politisk krangel i Ørland kommune kan føre til anmeldelse etter at ord som «kameraderi» og «korrupsjon» er uttalt i media.

Kommunestyret i Ørland

Et flertall i kommunestyret i Ørland går inn for å kaste lederen av kontrollutvalget. Bildet er fra et tidligere kommunestyremøte.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Det er sterk uro i det politiske miljøet i Ørland kommune.

Kommunestyret har vedtatt å kaste kontrollkomiteen på grunn av mistillit til komiteens leder, Jens Maseng (Ap). Dette skjer etter at kontrollkomiteen mener å ha avdekket ulovligheter innad i kommunen.

– Vi ble kastet ut

Onsdag var gruppelederne i de ulike partiene, samt rådmann, ordfører og varaordfører samlet til et møte for å bli enige om et nytt kontrollutvalg. Ifølge Gunnhild Tettli, kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet, ble hun og resten av opposisjonen kastet ut av møtet.

– Vi er i utgangspunktet bedt om å finne en ny kandidat til lederstillingen, men for oss er Jens Maseng den eneste kandidaten. Da vi informerte om dette på møtet i dag, ble vi bedt om å forlate stedet, sier hun til NRK.no.

Tettli sier posisjonen ble sittende for å diskutere saken videre.

– Vi er rimelig sjokkerte. Hvor har det blitt av åpenheten, rausheten og demokratiet? Vår kandidat er Maseng, og vi ser ingen grunn til å kaste ham, sier hun.

Øyvind Næss (SV), sier han opplevde situasjonen på samme måte som sin kollega i Arbeiderpartiet.

– Det er spesielt å bli kastet ut av et offentlig møte. Det er vanskelig å sitte i opposisjon når det er slik, sier han.

– Overrasket og sjokkert

Tom Myrvold

Ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold, sier han er overrasket over de beskyldningene politikerne i opposisjonen kommer med.

Foto: Ørland Høyre
Finn Olav Odde

Finn Olav Odde er varaordfører i Ørland kommune.

Foto: NRK

Ordfører Tom Myrvold (H) og varaordfører Finn Olav Odde (Sp), kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg er veldig overrasket over denne tolkninga. Ingen ble kastet ut. De hadde ikke andre kandidater enn Maseng å fremme, og dermed ble møtet hevet. Vi i posisjonen ble spurt om å sitte igjen for å diskutere saken videre, sier Myrvold.

Konflikten har vart i flere måneder, og politikerne klarer ikke å finne en løsning. Ord som kameraderi og korrupsjon er tatt i bruk i forbindelse med saken. Dette er så alvorlig, ifølge ordføreren, at det kan føre til en anmeldelse.

– På starten av møtet redegjorde ordføreren for saken. Han snakka om at sterke utsagn var blitt brukt i media og i sosiale medier, og at dette er noe som vurderes å anmelde, sier varaordfører Finn Olav Odde til NRK.

Føler seg bundet

Gunnhild Tettli i Arbeiderpartiet sier saken er vond, og at de indirekte har fått beskjed om å ikke snakke med media.

– Vi føler vi får beskjed om å ikke snakke med media på grunn av at det medfører støy rundt saken. Da blir vi veldig bundet, sier hun.

Ordfører Myrvold sier dette ikke er tilfellet.

– Vi hadde håpet å kunne løse saken internt, men vi har aldri sagt at man ikke får snakke med media. Jeg ber bare folk med et politisk verv om å være forsiktige med det man ytrer i sosiale medier, sier han.