Hopp til innhold

Full jubel blant forsvarsmusikere

Forsvarets musikkorps består. Arbeiderpartiet og regjeringspartiene er enige.

Jubel i Luftforsvarets musikkorps

Rørende scener hos Luftforsvarets musikkorps i Trondheim da de fikk vite at de består

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er helt fantastisk å få en slik beskjed, sier Wenche Helbæk.

Hun spiller obo i Luftforsvarets musikkorps.

Hun var ikke den eneste som felte gledestårer da beskjeden kom. Trusselen om nedleggelse har hengt over dem i fire måneder.

– Det var gode tårer, man bygger seg opp spenning over lang tid, tenker på framtida og er bekymra.

Wenche Helbæk

– Det var gode tårer, sier Wencke Helbæk som spiller obo i Luftforsvarets musikkorps

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Fornøyd ordfører

– Vi har fått gjennomslag i Høyre og Frp for at Luftforsvarets musikkorps skal bestå, sier en tydelig glad ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

Ottervik sier at hun har kjent til dette i flere dager, men forhandlingene mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet har pågått lenge og pågår ennå i det øyeblikket Ottervik slipper nyheten klokka 12.00 tirsdag på Byscenen i Trondheim med musikerne i salen.

Ikke helt i boks

At korpset består, er altså klart, mener Ottervik, men hvordan det kommer til å bli for dem på forsvarets budsjett neste år er ikke avklart. her er det regjeringspartiene som forhandler med Venstre og KrF.

– Men jeg har ingen tro på at Venstre og KrF vil sette ned foten for korpsene. Jeg føler meg helt trygg på at denne seieren er vunnet.

Rita Ottervik forteller Luftforsvarets musikkorps at de får eksistere videre.

Og hun understreker at et samla bystyre i Trondheim er støtter dette.

– Jeg ta sjansen på å gratulere dere, sier Ingrid Skjøtskift, kommunalråd for Høyre i Trondheim.

Hun peker på hvor viktige korpsene er for kulturen.

– Vi vil være rause og takke for innsatsen til alle dem som har trykket på for å sikre videre drift av Luftforsvarets musikkorps. I KrFs alternative statsbudsjett for 2017 er det sikret midler til korpset, og sammen med Venstre presser vi regjeringa, skriver kommunalråd for KrF i Trondheim, Geirmund Lykke på sin egen facebookside.

Blåste til strid

Det var Luftforsvarets musikkorps i Trondheim og Kongelige norske marines musikkorps i Horten som stod i fare for å bli nedlagt. Regjeringa har foreslått å kutte tallet på musikkorps i Forsvaret fra fem til tre, og å kutte all aktivitet mot det sivile samfunnet.

Forslaget om nedleggelse fikk mange til å reagere. Blant annet inviterte Ringve Musikkmuseum i til en stor markering på Torvet i Trondheim.

Luftforsvarets musikkorps

Luftforsvarets musikkorps har fått politisk støtte til å fortsette på sin post.

Foto: Forsvaret

Forsvarets profesjonelle musikere spiller flere roller i kulturlivet. De ble 2016 tildelt kulturrådets ærespris for sin «uvurderlige rolle i norsk kulturliv, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt siden 1817».

Marinemusikken Horten er også reddet.

Mange møtte til støttemarkering for Luftforsvaret musikkorps på Torvet i Trondheim

Flere priser

Luftforsvarets musikkorps i Trondheim har fått Trondheim kommunes kulturpris for 2015 innenfor det profesjonelle kulturområdet og Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris for arbeidet med å skape et godt forhold mellom forsvaret og det sivile samfunnet.

Forsvarets musikkorps er også tildelt kulturrådets ærespris for 2016 for sin «uvurderlige rolle i norsk kulturliv, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt siden 1817».

– Ein skandale å kutte forsvarets musikk