NRK Meny
Normal

Frykter villmannskjøring med ny snøscooter-lov

Naturvernforbundet reagerer kraftig på forslaget om tilrettelegging for mer snøscooterkjøring i naturen.

Snøskuter

Regjeringen ønsker å åpne for tilrettelegging av snøscooterløyper i norsk natur.

Foto: Stig Roar Hegvik

Lars Haltbrekken

– Vi vet av erfaring at scooterkjørere vil ta store avstikker fra de oppmerka løypene og ut i natur som er fredet for ferdsel, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Det er jo et paradoks, på hvilke andre områder tilpasser vi regelverket etter lovbryteren? Det er jo ikke sånn at vi hever fartsgrensene på motorveien når folk råkjører, sier leder i Naturvernforbundet i Lars Haltbrekken til NRK.

Han er negativ til regjeringen forslag som åpner for tilrettelegging av snøscooterløyper i naturen, og frykter at åpning for lovlig kjøring også vil føre til mye mer ulovlig kjøring.

– Vi vet av erfaring at scooterkjørere vil ta store avstikker fra de oppmerka løypene og ut i natur som er fredet for ferdsel, sier Haltbrekken.

Tror på konflikter

Haltbrekken tror det blir vanskelig å unngå konflikter hvis scooterkjøring blir tillatt slik som det er foreslått nå.

– Det vil bli problematisk både for dem som oppsøker naturen for å få fred og ro, og for naturen selv. Særlig på vinterstid når naturen er i dvale og trenger mer skjerming enn ellers.

Naturvernlederen tror også antall snøscootere vil øke hvis forslaget blir vedtatt.

– Regjeringen har hele tiden prøvd å gi inntrykk av at dette ikke vil skje, men skriver selv i lovforslaget at omfanget av snøscootertrafikken vil øke betraktelig, så de ser det jo selv også, sier Haltbrekken.

Skritt i riktig retning

Leder i Snøscooterklubbenes Fellesråd Erik Kirkvold, er derimot glad for at regjeringen nå tar tak i denne saken.

– Det har vært en lang kamp, men endelig ser vi konturer av at det kan bli en løsning på dette, sier Kirkvold.

Han håper forslaget behandles raskt i Stortinget, og ønsker seg gjerne en løsning allerede før jul. Likevel er han realistisk, og vet at det fortsatt kan skje ting som kan snu saken.

– Det har jo dukket opp overraskelser i denne saken før, men jeg tror ikke det skjer denne gangen. Dette er absolutt et skritt i riktig retning sånn vi ser det, sier Kirkvold.

Håper Stortinget snur

Han er glad regjeringen har hørt på kommunene i denne saken.

– Flere interesseorganisasjoner har markert seg sterkt i det jeg vil kalle skremselspropaganda. Det er bra regjeringen ikke har latt seg påvirke av det, sier Kirkvold.

Haltbrekken har derimot ikke gitt opp håpet om at forslaget droppes.

– Vi håper Stortinget gjør en grundig vurdering og så stopper det her, sier han.

Naturvernlederen trekker frem at folk flest er motstander av en slik tilrettelegging for moro-kjøring, og at konsekvensene på sikt kan blir store.

– Det er fare for økt ulovlig kjøring, flere scootere i naturen og store konflikter både med dem som bruker naturen som rekreasjon, men ikke minst med naturen i seg selv.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal