NRK Meny
Normal

Frykter trønderske branner

Hver tredje innbygger i Midt-Norge bor i en potensiell brannfelle, og vinterens sprengkulde øker risikoen for branner i hjemmet.

Brann Sparbu

Statistikken viser at det brenner ofte i juletida.

Foto: Kim Solberg

Brannårsakene er hovedsakelig åpen flamme og elektriske artikler. Det viser statistikk fra Finansnæringens hovedorganisasjon.

* Da jula gikk opp i flammer

I fjor økte antallet boligbranner i Norge, og en ny undersøkelse viser at mange i Midt-Norge slurver med elektrisk utstyr. 33 prosent av de spurte sier de bare sporadisk trekker ut kontaktene fra elektriske artikler i hjemmet, som før feriereiser.

Mange julebranner

– Mange branner i Norge skyldes feil eller skjødesløs bruk av elektriske artikler. I tillegg vet vi at desember og spesielt dagene fra lille julaften til nyttårsaften er de mest brannfarlige, sier administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring.

– Levende lys i kombinasjon med alkohol kan i verste fall være livsfarlig. Å sovne med lys som står ustødig plassert i en brennbar, hjemmelaget lysestake kan gi fatale konsekvenser. Husk derfor å slukke både levende og elektriske lys når kvelden er over, oppfordrer Granquist.

Termostatene svikter

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at ledninger, vaskemaskiner, stikkontaktmateriell og radio- og TV-mottakere er de fire mest vanlige elektriske årsakene til boligbrann.

Ifølge avdelingsleder for elektriske produkter i direktoratet, Bjørn Nyrud, skal de fleste elektroniske produkter kunne stå kontinuerlig tilkoblet strømnettet. Han anbefaler likevel å koble fra en del elektrisk utstyr.

– Termostater kan svikte og føre til brann, og utstyr med standby-modus, som tv og radio, kan ødelegges ved overspenninger og i verste fall starte en brann, sier han.

– Trekk ut støpselet

Informasjonsrådgiver Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten mener hovedregelen bør være å alltid trekke ut støpselet på elektroniske artikler etter bruk.

– Dette gjelder først og fremst artikler som ikke brukes så ofte. Det kan være kaffemaskiner, hårfønere og mobilladere. TV og stereo kan det være lurt og koble opp mot en elektrisk kilde hvor strømmen kan kuttes med én bryter, slik at også disse artiklene står uten strøm om natten og når man ikke er hjemme. I tillegg anbefaler vi å skru av elektriske juletrelys om natta, sier han.

Flyttbare varmeovner

Et hett tema i sprengkulda er valget av varmeovner i hjemmet. Mange velger å bruke flyttbare varmeovner, fordi de er økonomiske og varmer effektivt. Tom Granquist i Storebrand mener disse ovnene kun bør brukes som tilleggsoppvarming.

– Det sikreste er å ha fastmonterte panelovner med termostat, og heller bruke de flyttbare ovnene når det er folk til stede sier han.

Ikke på barnerom

Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten advarer mot bruk av mobile varmeovner på barnerom.

– Det blir som med løse lamper som kan skubbes overende og antenne brennbare materialer. Man bør derfor satse på fastmonterte lamper og ovner på alle barnerom, og kun bruke løse ovner når en voksen er tilstede, er rådet hans.