– Bekymringen min er at arbeidet skal løse ut skred i området, og at bygda må evakueres på nytt, sier Kåre Bakk.
Han og 28 andre beboere på Esp på Byneset i Trondheim, krever nå stans i naboens rassikringsarbeid.
Feil fremgangsmåte
1. januar, 2012: Et jordras på 350 meter går av ved Esp. Det slås full katastrofealarm, og 50 personer blir evakuert.
I ettertid har en av naboene fått kommunens tillatelse til å sikre dyrkamarka si mot ras, men fremgangsmåten har fått flere instanser til å slå alarm.
– Geologer sier at det er brudd på sikkerheten i forhold til den fyllingen som er gjort, og det bekymrer meg, sier Bakk.
NVE slo alarm
Naboen har fått tillatelse til å fylle to ravinedaler med 100 000 kubikkmeter masse. Målet hans er å erosjonssikre og stabilisere dalene der det stadig går små ras som tar med seg dyrka jord. Men 5. september slo NVE alarm:
– NVE er enige i at de geotekniske prinsippene som NVE har lagt til grunn for sikker adkomst ned til bunnen i bekkedalen er brutt.
Det skrev sjefingeniør i NVE, Mads Johnsen, etter at naboer hadde sendt han bilder av sikringsarbeidet.
Johnsen skriver videre at terrenget på toppen av ravina er tilført en betydelig belastning fra vekten av steinmasser.
Dette er i den drivende sonen for utløsning av skred.(...) NVE kjenner heller ikke til om det er regnet på stabilitet som forsvarer at det arbeidet som nå er utført er forsvarlig med tanke på utløsning av skred. Geoteknisk ansvarlig må se til at prosjektet håndteres forsvarlig ut fra stabilitet.
Onsdag 14. september ble det holdt et møte i Trondheim kommune, og leder for tilsyn ved byggesakskontoret, Odd Morten Hansen, bekreftet at de var bekymret.
– Kommunen og NVE og ansvarlig prosjekterende GeoMidt mener at det ikke er dokumentert at stabiliteten er ivaretatt, sa Hansen til NRK.
LES OGSÅ: Ett år etter raset på Byneset
Grunneier rydder opp
Den ansvarlige grunneieren bestilte ny geoteknisk undersøkelse av området og ettersendte mer dokumentasjon til kommunen.
På befaring etter bekymringsmeldinger fra flere naboer den 29.08.2016 sammen med tiltakshaver (…) vurderte vi fra GeoMidt oppfyllingen på skråningstopp som noe kritisk i forhold til stabilitet. Vi påla da tiltakshaver å fjerne fyllingen (…) for dermed å etablere en motfylling som sikrer / øker stabiliteten i ravinedalen, skriver selskapet som er ansvarlig prosjekterende for grunneieren.
Videre skriver de fra en befaring 14.september: Nå er fyllingen fjernet / flyttet fra topp skråning, ned til bunn ravinedal. Nå viste det seg at oppfylte masser på topp ikke var så kritisk som først antatt. Neste fase er å lage steinstreng for bekk og videreføre fyllingen i dalbunn. Men da må det tilføres mere fyllmasser som ikke er der i dag. Dette ser bra ut nå!"
Må stoppe arbeidet
Grunneieren ryddet altså raskt opp, men mandag ble det klart at kommunen opphever igangsettingstillatelsen han fikk i sommer.
– Saken blir satt på vent fra kommunens side, i påvente av å få ansvarsforhold på plass og detaljprosjekteringen som er nødvendig, sier Odd Morten Hansen ved byggesakskontoret.
LES OGSÅ: Rasfaren øker i Trøndelag
– Er dere sikker på at det ikke er gjort arbeid på stedet, som har destabilisert område?
– Sikker kan vi aldri være, for dette er et komplisert fagområde. Men ansvarlig prosjekterende har gått igjennom dette grundig, og sett at det som er gjort hittil er betryggende, sier Hansen.
Håper fylkesmannen tar saken videre
Ifølge kommunen kan sikringsarbeidet fortsette når grunneieren innfrir de ekstra sikkerhetstiltakene som grunnforholdene krever. Det betyr blant annet at naboen må få et uavhengig firma til å gå igjennom detaljene rundt arbeidet, selv om GeoMidt er hyret inn fra før.
Kåre Bakk og de øvrige beboerne har klaget saken til fylkesmannen for å få arbeidet stoppet. De ønsker at sikringsarbeidet skal uføres av NVE.
NRK har vært i kontakt med grunneieren, som ikke ønsker å stille til intervju. Han har derimot vist NRK rundt på sin tomt, og vist hvordan han har ryddet opp etter feil som er påpekt.