Hopp til innhold

Frykter nye skred i områder med kvikkleire

NVE følger nøye med på faren for nye ras i Trøndelag de kommende dagene. Spesielt holder de utkikk i områder med kvikkleire.

Ras i Selbu

Slik så det ut etter raset i Selbu natt til mandag. NVE sier skred- og rasfaren ikke er over med det første.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Kari Øvrelid, regionssjef i NVE

Kari Øvrelid er regionsjef i NVE i Midt-Norge.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Det har vært et hektisk døgn for nødetatene i Trøndelag. Mye nedbør har ført til ras, flom, togavsporinger og stengte veger. På et tidspunkt var 400 personer isolert grunnet jordskred.

– Følg med!

Ifølge meteorologene vil det bli en våt periode også de neste dagene. NVE sier det fremdeles er fare for nye ras.

– Det er fortsatt mye vann i bakken, og det er varmt, så telen tiner. Kvikkleira er den største bekymringen i Trøndelag. Det er skummelt når skredene går i disse områdene, sier Kari Øvrelid, regionsjef i NVE i Midt-Norge til NRK.

Dette er steder de følger ekstra nøye med.

– Framover er det meldt mer nedbør, og det vil være varmt fra onsdag av. Og da er faren for ras fremdeles til stede. Det er all mulig grunn til å følge med, fortsetter hun.

Mye kvikkleire i Trøndelag

Grunnen til at de er ekstra obs på kvikkleireras i Trøndelag, er for at mye av grunnen består av nettopp dette, og da er det mange områder å følge med på.

– Det er jo ikke lenge siden tre personer mistet livet i Sørum kommune. Et kvikkleireras kommer så fort, og folk rekker ikke å reagere. Det er ofte mer omfattende, sier Øvrelid.

Det er derfor viktig å varsle NVE om alle små skred som går, for dette kan være en indikator på noe større.

– Vi kaller dem initialskred, og de kommer gjerne før et større skred. Ofte kan små skred gjøre svært store områder utrygge.

E14 åpnes for dirigering

Dag Hjulstad, operasjonsleder i politiet i Nord-Trøndelag

Dag Hjulstad, operasjonsleder i politiet i Nord-Trøndelag.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Operasjonsleder hos politiet i Nord-Trøndelag, Dag Hjulstad, sier situasjonen begynner å bedre seg flere steder.

– Mange av de mindre vegene som var stengt, har åpnet igjen. Det er E14 mellom Stjørdal og Storlien som kanskje er hardest ramma. Der er både geologer og Statens vegvesen til stede for å kartlegge forholdene.

Nå er det omkjøring via fylkesveg 72 om Verdal. Mandag ettermiddag kan det se ut til at E14 blir åpna for dirigering ved to steder. Klokken 22.00 mandag kveld vil den bli helt stengt grunnet utarbeiding.

– Vet ikke skadeomfanget

Meråkerbanen og Rørosbanen er begge stengt, og vil være stengt ut dagen. Et tog på vei til Trondheim sporet av tidlig mandag morgen mellom Singsås og Langlete i Midtre Gauldal.

Banesjef, Lene Dahl, sier de også har en geolog på stedet.

– Et bergingstog skal berge ut det toget som har sporet av. Det er først da man ser omfanget av skadene, og derfor er det nå vanskelig å si hvor lenge banen vil være stengt, sier hun til NRK.

Store mengder vann
Foto: Morten Andersen/NRK