Frykter nedleggelse på Kolvereid

Det er uro både blant brukere og ansatte på Distriktpsykiatrisk senter på Kolvereid foran dagens styremøte i Helse Nord-Trøndelag.

Psykisk helse

Psykiatriske pasienter på Kolvereid er redd styret i Helse Nord-Trøndelag skal legge ned sengeposten ved senteret.

Foto: Henrik Sørensen / Scanpix Denmark

Helseforetaket skal spare flere titalls millioner kroner neste år, og et av forslagene er å legge ned de ti sengepostene på Kolvereid.

– En katastrofe

Dette får brukerne til å frykte for dårligere tilbud, og halvparten av de ansatte kan miste jobben. En av brukerne, som vil være anonym, er redd for konsekvensene ved å miste døgnbehandlingen ved senteret.

– Jeg synes det er en katastrofe. Mange vil ikke få det tilbudet de trenger. Alt vil bli utrygt for ei pasientgruppe som virkelig trenger dette tilbudet, sier den anonyme kvinnen i 50-årene.

På Kolvereid føler hun seg trygg, og hun blir tatt godt vare på.

– Har det bra

Styremøte i Helse Nord-Trøndelag

Styret i Helse Nord-Trøndelag skal avgjøre saken i dag.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

– Dette er det beste tilbudet jeg noen gang har hatt. Jeg har slitt med psykiske problemer, og jeg ser tilbudet her på senteret også har en god virkning på mine medpasienter. De klarer seg, og har det bra i hverdagen her på senetert, sier hun til NRK.

Kvinnen understreker at pasientne både blir sett og hørt.

– Vi får være med på noe hver eneste dag. Det skaper engasjement, og det skaper en god hverdag og en god livskvalitet. Mange har slitt med innestengt sorg og fortvilelse i mange år. Da er det viktig med aktiviteter og uteturer, sier hun.

Det distriktspsykiatriske senteret på Kolvereid ble åpnet i 2003, men nå foreslår administrasjonen i Helse Nord-Trøndelag å legge ned de ti sengepostene for å spare rundt seks millioner kroner i året. Poliklinikken og den psykiatriske voksenklinikken skal opprettholdes.

Negative konsekvenser

Seksjonsleder Geir Thy håper styret i Helse Nord-Trøndelag tenker på de negative konsekvensene av å legge ned sengeposten.

– Det er to timer til sykehuset i Namsos, og det blir færre døgnplasser totalt sett i opptaksområdet til sykehuset. Det kan føre til lengre ventetid, og høyere terskel for å få hjelp. Nå håper jeg Helse Nord-Trøndelag og kommunene i Ytre Namdal kan samarbeide om å redde sengeposten, sier Thy.