Hopp til innhold

Frykter 100 må permitteres

Det vil få store konsekvenser for oppdrettsselskapet Sinkaberg Hansen dersom det blir bekrefta at de har PD-smitta laks i én av sine lokaliteter.

Svein-Gustav Sinkaberg inspiserer merder

Svein-Gustav Sinkaberg frykter de må slakte to millioner oppdrettslaks før tida. Dersom det skjer må han permittere opp mot hundre ansatte.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Svein-Gustav Sinkaberg

Svein-Gustav Sinkaberg mener det er urimelig at oppdretterne langs Namdalskysten må ta konsekvensene av å være en buffersone for PD.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– De ansatte er helt klart bekymra. Folk er redde for jobbene sine rett og slett. Det er alvorlig, sier nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen

Sist onsdag kom nyheten om at rutineprøver ved SinkabergHansen sitt anlegg i Tosen, sør i Nordland, viste at laksen var smitta av laksesykdommen PD. Mattilsynet analyserer nå nye prøver for å eventuelt bekrefte mistanken om smitte.

– Vi jobber med å finne ut hvordan smitten kom helt innerst i Tosen. Lokaliteten ligger nesten i Sverige. Vi er pålagt et strengt regime for å ikke spre sykdommen, både fra våre anlegg og andres. Vi synes det er merkelig, sier Sinkaberg.

10. tilfellet

Det vil være tiende gangen det påvises PD-smitte i området dersom B-prøvene også er positive. Disse analyseres nå hos Mattilsynet.

Fiskeridepartementet har vedtatt at området skal være fritt for sykdommen. Dersom det likevel er et utbrudd i området vil oppdrettsselskapene enten måtte flytte all fisken i lokaliteten lenger sør, eller full nedslakting.

Sinkaberg frykter for konsekvensene dersom de ny prøvene bekrefter mistanken.

– I verste fall må vi slakte all fisken nå. Får vi muligheten til å flytte den, så er håpet at vi kan drive fram fisken og slakte den som normalt. Får vi ikke det blir det permitteringer, sier Sinkaberg.

– Hvor mange kan bli permittert?

– Det blir godt over 100 mennesker som blir berørt av dette hos oss, sier han.

Vil endre regelverket

Oppdrettsselskapene langs Namdalskysten mener det er uholdbart å drive i denne "buffersonen" hvor det ikke skal være PD. De mener konsekvensene av smitte er for store og ønsker at Nærings- og fiskeridepartementet endrer strategi som sikrer selskapene bedre vilkår enn i dag.

Alle selskapene, som har fått påvist sykdommen i området, har måttet permittere ansatte i kjølvannet av konsekvensene, ifølge SinkabergHansen.

– Vi mener regimet for regelverket for oss i Nord-Trøndelag slår veldig feil ut. Vi må være et filter for resten av landet og passe på at sykdommen ikke sprer seg videre. Vi ønsker ikke å spre sykdommen videre, men vi må ta ei veldig stor belastning når vi må passe på dette for resten av landet, sier Sinkaberg.

Han mener nå fiskeriminister Per Sandberg må sørge for at det blir lettere for oppdretterne å drive på i området.

– Når PD blir påvist neste gang må dette regimet endres og håndteres på en annen måte enn i dag, sier Sinkaberg.

NRK har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet for en kommentar på om de ønsker å gjøre noe med buffersonen mot PD, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding på henvendelsen.