NRK Meny
Normal

Frykter ikke russisk lakse-nekt

Fiskeri- og havbruksnæringas landsforening vil ikke dramatisere situasjonen etter at Russland stengte ute to norske lakseeksportører fra markedet.

SalMar Frøya

Russerne mener det er for mange uønskede bakterier i laksen fra Salmars anlegg på Frøya.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

For i dag ble det kjent at Salmars slakteri på Frøya og Brandasund Fiskeforedling i Hordaland er utestengt fra det russiske markedet.

LES: Stopper norsk laks

Uønskede bakterier

Årsaken skal være at de har funnet for mange uønskede bakterier i laksen, og Mattilsynet skal nå undersøke nærmere disse påstandene fra russiske veterinærmyndigheter.

Are Kvistad

Are Kvistad mener russernes importstopp av laks, ikke er alvorlig for næringa.

Foto: FHL, pressefoto

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringas landsforening mener dette er noe lakseeksportørene opplever med ujevne mellomrom.

– Nå skal Mattilsynet undersøke russernes påstander, men som regel går dette greit. Vi har opplevd dette før, og tror ikke dette er dramatisk for norske eksportører av laks til Russland, sier Kvistad til NRK.

Milliardindustri

I dag er lakseeksport til Russland blitt milliardindustri for 35 norske bedrifter.

– Ja, det russiske laksemarkedet har vokst seg stort veldig fort, og vi selger nå like mye laks til russerne som til Frankrike, sier Kvistad.

Han vil ikke ha noen mening om det er hold i påstandene om laksen fra de to slakteriene er uspiselig på grunn av for høye bakterietall.

– Nei, dette får Mattilsynet kontrollere og finne ut av. Som regel viser de nye prøvene som tas at bakterienivået går ned, sier Are Kvistad.

Når anleggene er undersøkt og eventuelle tiltak på slakteriene er gjennomført, åpner russerne opp for norsk laks igjen.

– Russerne er opptatt av mattrygghet, og det er bra, sier Are Kvistad.

– Ingen demonstrasjon

NRK-korrespondent Hans Wilhelm Steinfeld er klar på at dette ikke er noen form for maktdemonstrasjon fra russiske myndgheters side.

Hans Wilhelm Steinfeld

Hans Wilhelm Steinfeld tror ikke dette er en maktdemonstrasjon fra Russland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Russerne er skremt opp av det de har sett i det vesteuropeiske matmarkedet generelt. Nå får de norske eksportørene som er utestengt se på importørene av norsk laks i Russland. Er lagringstiden for lang, kan jo dette være et problem hos importørene i Russland, sier Steinfeld.

Han sier norsk laks dominerer det russiske markedet totalt.

– Norsk laks er i alle kjøle- og frysedisker over hele Russland. Nå må eksportørene gå en runde med sine kontakter i Russland for å finne ut hvordan de kan løse problemet med for lang lagringstid, sier Steinfeld.

Hans Wilhelm Steinfeld sier det norske mattilsynet ikke har all verdens prestisje i utlandet etter Gilde-skandalen og en slakterihygiene som lå på et lavmål enkelte steder for noen år siden.

– Derfor skal nordmennene være forsiktige med å si at de russiske prøvene av laksen ikke holder mål, understreker han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.