Hopp til innhold

Frykter hun ikke får ny bil

1. januar i år ble reglene for stønad til handikapbil endret. Nå er handikappede Edel Johansen Bjerkan fra Levanger redd for at hun ikke får støtte til ny bil neste gang hun søker.

Edel Johansen Bjerkan

Edel Johansen Bjerkan er avhengig av bil for å besøke venner og familie. Nå er det ikke sikkert hun får støtte til ny bil, etter at den hun hadde ble ødelagt.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– De har gitt meg bil siden 1984, som jeg kan kjøre selv. Nå er det så mange kriterier at det ikke går an, sier en frustrert Bjerkan til NRK.

Ble født med bevegelseshindring

Edel Johansen Bjerkan har vært bevegelseshindret hele livet på grunn av en medfødt tilstand som gjør at leddene hennes er bøyde og avstivede. Ryggen hennes er avstivet og hun har en hoftefeil. Dette gjør at det er begrenset hvor langt hun kan gå, og hun veksler mellom å bruke krykker og rullestol ut ifra avstanden hun skal bevege seg.

Hittil har hun hatt en bil med tilpasset sete, håndgass og automatgir. Dette gjør at hun selv kan kjøre bil dit hun trenger det. Bjerkan forteller at hun har hatt bilen i over ti år, men i år begynte den å skrante.

– Vi har blant annet skiftet ut automatgiret, og byttet eksosanlegg, til sammen har jeg brukt 22 000 kroner på bilen bare i år. Da motoren sviktet hadde jeg ikke råd til mer, sier Bjerkan.

Usikkert om hun får ny bil

Da hun ringte hjelpemiddelsentralen fikk hun beskjed om at det ikke var sikkert hun kunne få ny bil neste gang hun søkte. 1. januar i år ble reglene nemlig endret.

– Nå er det slik at de som får bil gjennom gruppe 1 skal være i jobb eller under utdanning for å få stønad til bil. Før kunne man også få bil hvis man trengte den i daglig liv, men dette gjelder ikke lenger, sier Torkil Åmdal, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.

Torkil Åmdal

Torkil Åmdal forklarer at en bil ikke lenger blir sett på som et hjelpemiddel i samme grad som før.

Foto: Arbeids- og sosialdepartementet

Han forteller at de har utvidet reglene som gjelder bil i gruppe 2, ved at noen flere enn før kan få handikapbil med rampe. Han innrømmer likevel at enkelte kan komme til å falle mellom de to bilordningene.

– Selv om man faller utenfor ordningen kan man fortsatt søke om stønad til å kjøpe ekstrautstyr til bil. Det er jo de ekstra utgiftene man har som bevegelseshindret som skal dekkes, sier Åmdal.

Blir sittende hjemme

Selv om Edel Johansen Bjerkan skulle klare å få bil igjennom en av ordningene, blir ikke det før til neste år, fordi bilene hennes bare er litt over ti år gamle.

– Når man får en ny bil er forutsetningen at den skal holde i 11 år. Da er det eierens ansvar å betale for verksted og vedlikehold. Dette er jo utgifter som er dyre for alle og enhver, sier Åmdal.

Nå låner de bilen til sønnen, slik at mannen hennes kan kjøre dem rundt. Men på grunn av hans helsetilstand er han ikke alltid i stand til å kjøre. Bjerkan har også problemer med å bruke kollektivtransport.

– Da blir vi jo bare sittende her da, sier Bjerkan, som sier hun ikke får sove om nettene på grunn av bekymringen.

– Jeg blir fortvilet og lei meg, og jeg føler meg innesperret.