Frykter for kulturen på Nyhavna

Bydelen i Nyhavna i Trondheim står foran store endringer, og mange frykter for kulturaktivitetene i området.

Nyhavna i Trondheim

Nyhavna i Trondheim skal bygges ut med blant annet flere boliger i framtida.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Ottar Michelsen

Ottar Michelsen er kommunalråd for SV i Trondheim.

Foto: Trondheim kommune

Flere kulturaktører leier i dag lokaler på Nyhavna i Trondheim til en billig penge, men nå står altså bydelen foran store endringer.

I vår vedtok politikerne i Trondheim en plan for å gjøre om den gamle industrihavna til et byområde med boliger og parker. Byplanlegger Nadja Sahbegovic ønsker en bred debatt om hva Nyhavna bør inneholde i fremtiden.

Kulturbaserte næringer

– Vi må se Nyhavna som en helhet. Hva kan vi gjøre for å bevare og styrke mange av de kulturbaserte næringene som er der i dag? De er jo årsaken til at Nyhavna framstår som et interessant område i dag, mener SVs kommunalråd Ottar Michelsen.

Han er glad for at partiet fikk bystyret med på å etablere et program for å bevare kunstmiljøet i bydelen. Det betyr at det skal legges vekt på å sikre kulturaktører, småskala industri og maritime næringer plass på Nyhavna videre, selv om mye av tungindustrien må bort.

– Må ofre inntektsøkning

– Vi frykter likevel at planen som bystyret vedtok går for langt i å omforme Nyhavna. Det vil føre til en prisstigning i området. Nå må vi være villig til å ofre en inntektsøkning som Trondheim Havn eller andre aktører kunne ha fått, mener Michelsen.

Otto Frøseth

Otto Frøseth i styreleder i Trondheim Havn.

Foto: Hilde Grande / NRK

Styreleder Otto Frøseth i Trondheim Havn ser også verdien i at området i framtida inneholder mer enn bare boliger.

– Det er viktig for Trondheim Havn å sørge for et mangfold i denne bydelen. Hvis byen ønsker et yrende kulturliv i Nyhavna, må vi finne en løsning for det, sier Frøseth.