NRK Meny
Normal

Frykter for kulturen på Nyhavna

Bydelen i Nyhavna i Trondheim står foran store endringer, og mange frykter for kulturaktivitetene i området.

Nyhavna i Trondheim

Nyhavna i Trondheim skal bygges ut med blant annet flere boliger i framtida.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Ottar Michelsen

Ottar Michelsen er kommunalråd for SV i Trondheim.

Foto: Trondheim kommune

Flere kulturaktører leier i dag lokaler på Nyhavna i Trondheim til en billig penge, men nå står altså bydelen foran store endringer.

I vår vedtok politikerne i Trondheim en plan for å gjøre om den gamle industrihavna til et byområde med boliger og parker. Byplanlegger Nadja Sahbegovic ønsker en bred debatt om hva Nyhavna bør inneholde i fremtiden.

Kulturbaserte næringer

– Vi må se Nyhavna som en helhet. Hva kan vi gjøre for å bevare og styrke mange av de kulturbaserte næringene som er der i dag? De er jo årsaken til at Nyhavna framstår som et interessant område i dag, mener SVs kommunalråd Ottar Michelsen.

Han er glad for at partiet fikk bystyret med på å etablere et program for å bevare kunstmiljøet i bydelen. Det betyr at det skal legges vekt på å sikre kulturaktører, småskala industri og maritime næringer plass på Nyhavna videre, selv om mye av tungindustrien må bort.

– Må ofre inntektsøkning

– Vi frykter likevel at planen som bystyret vedtok går for langt i å omforme Nyhavna. Det vil føre til en prisstigning i området. Nå må vi være villig til å ofre en inntektsøkning som Trondheim Havn eller andre aktører kunne ha fått, mener Michelsen.

Otto Frøseth

Otto Frøseth i styreleder i Trondheim Havn.

Foto: Hilde Grande / NRK

Styreleder Otto Frøseth i Trondheim Havn ser også verdien i at området i framtida inneholder mer enn bare boliger.

– Det er viktig for Trondheim Havn å sørge for et mangfold i denne bydelen. Hvis byen ønsker et yrende kulturliv i Nyhavna, må vi finne en løsning for det, sier Frøseth.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.