NRK Meny
Normal

Frykter for barneavdelingen

Helse Midt-Norges forslag om å redusere tallet på døgnbaserte barneavdelinger vekker sterke reaksjoner.

Lise Krabseth Pedersen

Lise Krabseth Pedersen er på barneavdelingen i Levanger med si fem uker gamle datter.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Torsdag foreslo styret i Helse Midt-Norge å redusere tallet på døgnbaserte barneavdelinger til to. Disse blir sannsynligvis på St.Olavs Hospital og i Ålesund.

Dermed kan dagens barneavdeling ved Sykehuset Levanger være i fare.

– Du mister litt trygghet. Jeg har sett at det har vært veldig stor pågang mens jeg har vært her så jeg føler at denne avdelingen trengs, sier Lise Krabseth Pedersen.

Lengre reise

Hun er på barneavdelingen i Levanger med sin fem uker gamle datter som er syk. Krabseth Pedersen er fra Leksvik og hun mener det ikke hadde vært like enkelt å komme seg til sykehus i Trondheim.

– For vår del blir reisen mye lenger. Vi må vente på ferje for å komme oss over og det kunne fort ha tatt oss tre timer å komme til byen, sier Lise Krabseth Pedersen.

– Reddet liv

Aksel Gunnar Olsen er far til en tolvåring som ligger alvorlig syk på avdelingen.

– Jeg synes det er ganske fantastisk at man tør tenke på å legge ned en avdeling som den på Levanger. Det er en fantastisk avdeling med veldig god sørvis, det synes jeg er rart, sier Aksel Gunnar Olsen.

Det er ikke første gang sønnen er syk, for ett år siden måtte han til sykehus i all hast.

– Jeg tror ikke vi hadde hatt Magnus sammen med oss i dag hvis ikke avdelingen hadde vært oppe og gått, sier Aksel Gunnar Olsen.

- Vil bety et dårligere tilbud

I 2009 ble nesten 1.400 barn akutt innlagt ved Sykehuset Levanger. Det var 20 prosent av de barna som måtte raskt til sykehus i Trøndelag og Møre og Romsdal i fjor.

Avdelingsoverlege Bjørn Myklebust ved Sykehuset Levanger mener folk i Nord-Trøndelag vil få et dårligere tilbud hvis barneavdelingen blir lagt ned.

– Jeg synes styret i Helse Midt-Norge skal stoppe den prosessen de er i gang med, det er mitt råd. Jeg tror at man ved på legge dette til Trondheim gir et dårligere tilbud til befolkningen i Nord-Trøndelag. Ikke fordi Trondheim dårlige, de er meget dyktige og vi har et godt samarbeid med dem. Men det går vel på tvers av alle tanker om desentralisering som er så i tiden, jeg trekker litt i tvil om det er så mye billigere, sier Myklebust til NRK.

Utkastet som nå er ute på høring skal behandles i juni.