Frykter flere torske-rømninger

Politiet har ennå ikke startet etterforskning etter rømninga fra anlegget ved Ytterøy før jul.

Torsk i akvarium
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Verdals ordfører vil ha fortgang i etterforskninga av rømt oppdrettstorsk i Levanger. Han er redd det kan skje flere rømninger.

Politianmeldt 7. januar

Det var fra oppdrettsanlegget ved Ytterøy i Levanger at store mengde torsk rømte like før jul. Norges Miljøvernforbund politianmeldte 7. januar Frengen Havbruk etter rømninga, men lensmannen i Levanger har ennå ikke startet etterforskninga av saken. Forbundet mener torskeoppdretteren ikke hadde overholdt varslingsplikta.

Bjørn Iversen

Verdals ordfører Bjørn Iversen (Ap)

Foto: Åsmund Brygfjeld

Ordføreren i Verdal, Bjørn Iversen, følger saken fra sidelinja. Han er skuffet over at saken ikke blir prioritert.

- Trondheimsfjorden er en nasjonal laksefjord, og ”føre-var-prinsippet” skal gjelde. Det er så mye vi ikke vet i denne saken som gjør at den absolutt bør etterforskes, sier Iversen.

Lensmann i Levanger, Anne Ulvin, sier at de om kort tid skal starte etterforskninga, men at det er et spørsmål om ressurser. Hun vil ikke si noe om hvordan de vil etterforske saken.

Viktig å starte etterforskning raskt

Nils Duna er miljøkoordinator i Politiet i Nord-Trøndelag. Han vil ikke kommentere den konkrete saken, men sier det også i slike saker er viktig å komme raskt i gang.
- Det handler jo om å sikre bevis, og å unngå bevisforspillelse, sier han.

Bjørn Iversen frykter at laksenæringa i Verdalselva kan bli skadelidende, og ber nå om at politiet snarest finner ut hva som skjedde like før jul ved oppdrettsanlegget på Ytterøya.

- Vi må jo finne ut hva som har skjedd for dermed å sikre at slike ting ikke skjer igjen, sier Iversen.