Frykt for flere ras

Statland/Trondheim (NRK): Geologer undersøker nå fjellet på Otterøya i Namsenfjorden hvor man har trodd det gikk et ras onsdag ettermiddag.

Nord-Statland

Flodbølgen har ødelagt både et verkstedbygg, båter og kaier på Statland.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Det var i 16.30-tida onsdag at en flodbølge slo inn mot tettstedet Statland i Namdalseid kommune på den andre siden av fjorden.

– Folk jeg har snakket med forteller at det er oppdaget flere sprekker i fjellet i området Tjuven på Otterøya, forteller NRKs reporter på Statland, Bjørn Solli.

Sprekker i fjellet

Nord-Statland

Flodbølgen har ført til store skader på Statland.

Foto: Kjartan Trana / NRK
Nord-Statland

Dette bildet ble tatt onsdag kveld, og vi ser noen av de ødelagte kaiene.

Foto: Kystvakta / NTB scanpix

Den store flodbølgen skylte inn i vika nede ved fjorden, og ødela båter, kaier, deler av en vei og et stort verkstedbygg. Også et settefiskanlegg i området fikk merke flodbølgens krefter. Statland Settefisk må slakte ned flere millioner fisk etter at raset ødela hovedvannledningene som går inn til anlegget.

Den ene veggen på verkstedbygget henger i løse lufta og blafrer, og inne i lokalet er det bare kaos.

– Det er utrolig at Oddvar Ledang som jobbet der inne da flodbølgen traff, berget livet, mener NRKs reporter.

Området ned mot denne vika er fortsatt sperret av, og de evakuerte har ikke fått komme hjem. Det er usikkert hvor lenge det vil gå før området åpnes opp igjen.

Ble livredd

Åshild Windseth var øyenvitne til det som skjedde. Hun satt og jobbet i et kontor i andre etasje i et bygg nede på moloen onsdag ettermiddag.

– Plutselig hørte jeg en forferdelig høy lyd, og jeg skjønte ikke hva det var. Men da jeg så ut vinduet fikk jeg se enormt mye vann, båter som veltet og kaia som ble løftet opp. Det var helt uvirkelig, forteller hun til NRK.

Windseth skjønte ikke hva som hadde skjedd og ble veldig redd.

– Jeg fikk på meg klærne og løp det jeg kunne vekk fra moloen og opp på sikker grunn. Der traff jeg andre som hadde sett ei hvit stripe gå over fjorden fra Otterøya. De skjønte ikke hva det var, men det måtte ha vært flodbølgen som traff Statland, sier Windseth.

I likhet med rundt 50 andre ble hun evakuert fra Statland onsdag ettermiddag og kveld. I natt har hun og flere andre overnattet på Zansibar Inn på Lauvsnes i Flatanger.

Bilder av rasstedet på Otterøya som forårsaket en flodbølge mot Statland.

Se redningsskøytas bilder av det antatte rasstedet i fjellet på Otterøya.

Båthavna ble knust

– Jeg var på tur hjem til Statland onsdag ettermiddag da jeg ble stoppet før brua. Jeg kjørte litt lenger ned mot sjøen, og da så jeg hva som hadde skjedd, Det så ut som om båthavna var helt knust, og den ene veggen på den store hallen var helt ødelagt, forteller en annen av de evakuerte, Alf Halbostad til NRK.

Kona, Iren Halbostad, var hjemme da flodbølgen traff.

– Brannvesenet kom og ba oss evakuere. De fortalte at det hadde gått et ras, og da tenkte jeg med det samme på det fjellet på Otterøya. Der er det jo spådd at det skulle gå et stort ras som ville ramme Statland. Jeg fikk med meg de viktigste eiendelene og forlot huset, forteller Iren Halbostad.