NRK Meny
Normal

Frykter drømmestudiet i Trondheim ryker

En belgisk student mener Samordna Opptak omregner belgiske karakterer til norsk på en helt feil måte. Nå står han uten studieplass ved NTNU i Trondheim.

Glen Bourgonjon

Glen Bourgonjon er redd han ikke får plass ved arkitektstudiet ved NTNU i Trondheim.

Foto: Amund Aune Nilsen/NRK

20 år gamle Glen Bourgonjon flyttet til Trondheim på grunn av kjærligheten, og søkte arkitektstudiet ved NTNU med gode karakterer fra videregående skole i den flamske delen av Belgia. Men han kom ikke inn.

100 prosent

Glen Bourgonjon

Glen Bourgonjon studerer den norske omregningstabellen.

Foto: Amund Aune Nilsen/NRK

– Samordna Opptak mener karakterene mine fra Belgia var for dårlige. Men jeg mener omregningen som gjøres fra Belgia til Norge, er helt feil, sier han til NRK.

I Belgia skal det veldig mye til for å få 100 prosent som er toppkarakteren i et fag, i forhold til å få en sekser i Norge. Samordna Opptak likestiller likevel de to forskjellige måtene å sette karakterer på.

– Deres måte å omregne karakterene på er urettferdig og lite gjennomtenkt. De bruker en lineær omregningstabell, og ikke statistikk eller kunnskap om Belgia eller belgisk opptakssystem, sier Bourgonjon.

Grundig jobb

Samordna Opptak sier at det er gjort en grundig jobb i å kvalitetssikre omregningen fra belgiske til norske karakterer, og at den belgiske studenten uansett kan klage inn sin sak.

– Det foreligger en omregningstabell for Flandern, og han har klageadgang dersom han er uenig i resultatet. Det er alt jeg kan si om saken, sier Kristian Folkman i Samordna Opptak til NRK.

Nå har Glen Bourgonjon fått tilbud om å ta opp 20 norske fag og få toppkarakter i alle sammen for å komme inn på arkitektstudiet.

– Det er ekstremt synd fordi dette er drømmestudiet mitt, sier han.

Norsk Studentorganisasjon kjenner ikke til denne problemstillingen fra før, men oppfordrer den belgiske studenten til å klage.

Tar saken videre

Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Marianne Aasen

Marianne Aasen (Ap) mener det er grunn til å se nærmere på Glen Bourgonjons sak.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) vil be kunnskapsministeren undersøke saken.

– Det kan hende dette er et generelt problem, og ikke bare noe han opplever. Da er det ekstra grunn til å være varsom, mener Aasen.

Samordna Opptak sier at det er gjort en grundig jobb i å kvalitetssikre omregningen fra belgiske til norske karakterer, og at den belgiske studenten uansett kan klage inn sin sak.