NRK Meny
Normal

Frykter buskapen må slaktes ned

Det smittsomme BRSV-viruset er oppdaget i buskapen til bønder på Hitra. Nå frykter de at dyrene må slaktes.

BRSV-viruset fører til luftveisinfeksjoner, og er blant de mest smittsomme sykdommene hos storfe.

Veterinær Steinar Johnsen hos Mattilsynet på Hitra og Frøya sier viruset er svært sjeldent på øyene.

– Derfor slår det også ut mye hardere her på Hitra. Viruset er mer vanlig andre steder, og der blir ikke kyrne så syke som her ute, forteller Johnsen.

To kyr døde

– Vi har bestemt oss for å starte med melk igjen, og vurderer nå om vi kan bygge videre på denne besetningen, eller om vi må kjøpe inn kalver på nytt, sier gårdbruker Paul Strøm på Hitra, til Bondebladet.

Viruset ble spredt til gården etter en livdyrhandel. Strøm kjøpte kalvene fra en besetning på Nordmøre. Etter noen dager sluttet dyrene å spise, og to kyr døde.

Også en annen besetning på Hitra er smittet. Det skjedde fordi Nortura fraktet Strøms kalver i samme bil som kalvene til denne gården.

Tar selvkritikk

– Vi har drevet gård i 32 år og aldri vært i nærheten av å bruke så mye penicillin som de siste ukene, sier bonde Bodil Birkeland til Bondebladet. Så langt er flere dyr på gården blitt syke, men ingen er døde.

Nortura tar selvkritikk for å ha fraktet kalvene i samme bil, og dermed spredt smitten på Hitra.

– I ettertid erkjenner vi at det ikke var spesielt smart å sende kalvene til Birkeland sammen med de andre kalvene når vi var varslet på forhånd, sier regionsjef Sigrunn Hestenes i Nortura til avisa.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.