Hopp til innhold

Frykter at unge rekrutteres til rusmiljø

Ungdom helt ned i fjortenårsalderen deltar på ulovlige fester med utstrakt narkotikabruk og store mengder alkohol i Trondheim.

Fest Østamarkneset

Slik så det ut etter en ulovlig fest på Østamarkneset.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

I Trondheim arrangeres det flere ulovlige fester uten aldersgrense. Feststedet annonseres på lukkede grupper på Facebook kort tid før festen begynner. På noen av festene er det mulig å kjøpe alkohol, men ikke alle arrangørene er ute etter å tjene penger.

Facebookinvitasjon

Dette er et eksempel på hvordan festene annonseres på Facebook.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Det er nok vanligere at de bare vil ha en bra fest. Noen steder selges det alkohol, andre steder ikke. Noe organisert salg av narkotika har vi ikke sett, men at det forekommer er utvilsomt, sier Torkjel Rendal, divisjonsleder for vakt- og beredskapsseksjonen ved sentrum politistasjon, til NRK.

Han sier disse festene er noe politiet ser alvorlig på.

– Den største bekymringen vår er at disse arrangementene ikke har noen aldersgrense, og trekker til seg unge til det som kan bli rekruttering til et rusmiljø.

Rusa uten alkohol

Rendal forteller at det er en voksende trend at unge ruser seg på andre ting enn alkohol.

– Vi opplever tidvis fester der det er lite alkohol å se, men folk er likevel rusa, og funn på stedene viser at det har vært brukt eller er narkotiske stoffer i bruk.

Torkjell Rendal

Torkjel Rendal sier politiet er bekymret for at så mange unge deltar på festene

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Han sier dette kan få alvorlige konsekvenser for deltakerne.

– Det å være i et sånt miljø når politiet kommer kan medføre problemer senere i livet, både gjennom sanksjoner fra politiet og helsemessig, sier Rendal.

Var på Østmarkneset

Deltakere på en slik fest tagget forrige helg ned et restaureringsprosjekt på Østmarkneset i Trondheim. I ettertid har flere deltakere på festen kommet med tips, og en av taggerne har meldt seg til deleieren av prosjektet. Rendal kan fortelle at politiet var på festen før taggingen skjedde.

– Vi var på stedet og kikka på forholdene. Vi var ikke inne og avslutta festen, det henger litt sammen med at vi hadde mange andre oppgaver den natta.

Meny

Denne menyen fant politiet etter en ulovlig fest 17. mai.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Han sier at hærverk som det som skjedde på Østmarkneset er uvanlig i sammenheng med slike fester.

– Vi har sett hærverk for å få tilgang til lokalene, men tilgrising av annen eiendom har jeg ikke opplevd før.

– Kan gjøre mer

Politiet stoppet ikke festen på Østmarkneset, men har tidligere slått til mot lignende fester. Dette er et spørsmål om ressurser, sier Rendal.

– I vår verden er det liv og helse som er førsteprioritet. Så noen ganger kan vi sette inn ressurser, av og til ikke.

– Vi kunne selvfølgelig gjort mer, politiet kan alltid gjøre mer. Vi kan selvfølgelig ikke være alle steder til enhver tid, men vi har avdekket en del forhold, fastslår Rendal.