Frykter at hørselstilbudet raseres

Foreldre er redde for at tilbudet til hørselshemmede førskolebarn i Trondheim blir dårligere. Nå vil de be barneombudet om hjelp.

Brita Fladvad Nielsen

Brita Fladvad Nielsen vil samle barn og voksen til protestaksjon mot at de hørselshemmede barna spres rundt på flere barnehager i Trondheim.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Oppdatert 27.11.2017: Trondheim kommune garanterer at de ikke kommer til å splitte de hørselshemmede og døve barnehagebarna når de tar over ansvaret for Statpeds spesialbarnehage for døve på Heimdal. Før helga ble foreldrene informert om at barna skulle fordeles på forskjellige barnehager. Det stemmer ikke sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning Camilla Trud Nereid.

Klager til barneombudet

Statped ønsker at Trondheim kommune skal overta Møller barnehage som har spesialtilbud til døve barn og barn med nedsatt hørsel. Foreldrene ble torsdag informert om at barna trolig blir fordelt på andre barnehager i kommunen.

Brita Fladvad Nielsen er mor til et av de døve barna som går i barnehagen som Statped nå driver, og sier foreldrene er sjokkerte over beskjeden om at barna skal flyttes.

– Vi vil starte en protestaksjon fordi mange ikke har visst om dette, og vil orientere politikerne i Trondheim om dette. Vi mener også medvirkningsprosessen har vært veldig dårlig. Derfor vil vi klage til barneombudet fordi dette ikke er til barnas beste, sier Nielsen.

Hun sier Møller barnehage har en unik kompetanse når det gjelder opplæring i tegnspråk. Også for foreldre og andre barnehager utenfor Trondheim.

– Dette er kompetanse som er bygget opp gjennom flere år. Nå blir 22 barn spredt rundt om på ulike barnehager og i ulike alderstrinn, og det vil svekke miljøet i Trondheim veldig mye, sier hun.

– Må få tid

Tone Mørk er direktør i Statped, og ber foreldrene avvente situasjonen.

– Nå må Trondheim kommune få tid til å komme opp med alternativer for å løse de utfordringene barna har. Vi jobber tett opp mot kommunen for å finne tilbud til barna. Dette er vi i Statped og kommunen opptatt av, og det er viktig at det ikke skapes uro rundt denne problemstillingen, sier Mørk.

Oppvekstdirektør i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, ønsker ikke å kommentere saken før hun har orientert politikerne i formannskapet tirsdag.