Frykter alvorlige fallulykker

Både byggebransjen og Arbeidstilsynet er misfornøyd med sikringen av arbeidere som jobber i høyden på flere trønderske byggeplasser. De er redd dette kan føre til alvorlige fallulykker.

Farlig takarbeid Amalie Skram

Arbeidstilsynet mener mange slurver med sikringen når det jobbes på tak. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Sigurd Hamre

Lederen i byggebransjens uropatrulje, Vidar Sagmyr, ser på sikringen ved et bygg som settes opp av et firma i Trondheim. Han er absolutt ikke fornøyd med det han ser.

– Ikke godt nok

– Det vi ser her er absolutt ikke godt nok. Stillaset skal være høyt rundt hele huset, slik at arbeiderne ikke kan falle over. Det er det ikke på denne byggeplassen, sier Sagmyr til NRK.

Dessverre er ikke eksempelet fra Trondheim enestående i Trøndelag og resten av landet. Stig Magnar Løvås er regiondirektør i Arbeidstilsynet, og sier dårlig sikring ved arbeid på tak er noe de ser veldig alvorlig på.

Alvorlige skader

Stig Magnar Løvås, regiondirektør i Arbeidstilsynet

Stig Magnar Løvås er regiondirektør i Arbeidstilsynet.

Foto: Kari Sørbø / NRK

– Vi vet at det nettopp er fallulykker vi i Arbeidstilsynet får flest meldinger om i byggebransjen. Det er ulykker med alvorlige skader som blir meldt til oss, og fall fra høyde fører til alvorlige skader og til dels uførhet, sier Løvås.

Nå mener han det er viktig for byggebransjen å fokusere på god sikring ved slikt arbeid.

– Hvis noen faller ned fra et tak og skader seg, er det en veldig ille opplevelse for alle involverte. Både for den som faller, men også for de rundt, sier Stig Magnar Løvås.

Siste fra Trøndelag

Elisabeth Strand Mølster

Torsdagens TV-nyheter fra Trøndelag

Torsdagens TV-nyheter fra Trøndelag