Urbant treffpunkt i fjøset

På Stadsbygd i Rissa drar folk i fjøset når de vil oppleve kafékultur og shoppe klær.

– Ideen kom en kald høstdag for to år siden. Jeg følte noe måtte skje, vi måtte finne oss et prosjekt. Så jeg kjørte innom Elizabeth og lanserte ideen over en kopp kaffe, sier Tove Fenstad.

Sammen utgjør hun og Elizabeth Brødreskift i dag «Fruene i fjøset».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

"Fruene i fjøset", Elizabeth Brødreskift og Tove Fenstad

Tove Fenstad (tv) og Elizabeth Brødreskift blant klær, håndtverk og kunst i fjøsbutikken på Buheim.

Foto: Ingrid LIndgaard Stranden, NRK

Populære fruer


Hjemme på gården hos Elizabeth og Ebbe Brødreskift på Stadsbygd i Rissa er det gamle fjøset på tunet omgjort til et treffpunkt som kombinerer både kunst, klær og kafékrok.


Kyrne forlot gården på 1960-tallet. Så sto fjøset tomt i lang tid. Noen år ble det brukt litt som selskapslokaler, før Tove og Elizabeth kom på tanken om å forvandle det hele til en fjøsbutikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Buheim Gård, Stadsbygd i Rissa

'Fruene i fjøset' holder til på Buheim Gård på Stadsbygd i Rissa.

Foto: Elizabeth Brødreskift


– Vi har startet opp en butikk som har interiør, klær, håndverk og kunst. Alt i en salig blanding – og kafékrok, sier Elizabeth.

Lokalt håndverk


Butikken skiller seg fra andre ved at den er inne i et fjøs, i tillegg er mye av varene i butikken av det slaget en ikke får kjøpt andre steder. Nemlig håndlaget av folk i nærmiljøet.


– Vi har veldig mye strikkede produkter, og litt sydde ting, treprodukter, håndlagde smykker og kunst selvfølgelig. I tillegg syns vi det er hyggelig å vise litt av det vi to driver med også. Det var slik det startet, at vi hadde en interesse for kunst selv og drev med maling og fotografi, sier Elizabeth.

Tove har i dag sine malerier på veggene, og litt spøkefullt konkluderer de med at Elizabeth sine fotografier for øyeblikket henger på toalettet i fjøset.


– Der ser dere arbeidsfordelingen oss imellom, smiler Tove.

Sterkt samarbeid

Fra de to kom på ideen om fjøsbutikken, til åpningen gikk det bare i underkant av et halvt år.


– Det gikk fort, og det er kanskje litt bra at ting går fort før de renner ut i sand. Det er mye som ender der, når man får en idé, sier Tove.


– Det er viktig å hive seg ut i det, og ta noen sjanser. Der har jeg lært mye av Tove, Det er bare å prøve, sier Elizabeth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

"Fruene i fjøset", kafékroken

Kafékroken er viktig hos 'Fruene i fjøset'.

Foto: Ingrid LIndgaard Stranden, NRK


Prøverom i bås


I inngangspartiet blir en møtt av blomster og dekor. På vei videre inn i fjøset er klær og kunst utstilt, før man havner inne i selve husdyrrommet, med kvitmalte vegger, og kubåsene fremdeles intakte.


– Her er båsfronten og drikkekarene, med fôr-renna foran på fôrbrettet, sier Elizabeth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

"Fruene i fjøset", kubåser

Kubåsene er fremdeles en viktig del av inrednigen i fjøset.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK


Båsene inneholder blant annet sko og dameklær. Og i den innerste båsen kan du tre inn i et prøverom langt utenom det vanlige.


– Vi har gjort om den ene båsen til prøverom, det fungerer godt, sier Elizabeth.


Gi tilbake til bygda


Etter åpningen av «Fruene i fjøset» sommeren 2011, har de to driverne blitt nesten litt overrasket selv over hvor godt de er blitt mottatt.

Fjøset er åpent tre dager i uka. Det er tydelig folk setter pris på å kunne komme til fruene for å ta en kopp kaffe og treffe kjente.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

"Fruene i fjøset", Stadsbygd

Lokalt handtverk er en viktig del av butikken i fjøset

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK


– Da vi planla fjøsbutikken var vi forberedte på at det kanskje ikke kom til å komme så mange, så vi snakket om å ha med oss symaskin, og sy mens vi ventet på kundene, sier Tove.


Det har ikke blitt tid til noe sying. Fruene i fjøset er godt besøkt hver eneste åpningsdag, og de to, som begge er småbarnsmødre og har andre jobber ved siden av, har annenhver uke med butikkjobbing.


– Det har gått over all forventning. Det er utrolig artig, sier Elizabeth.


– Vi har veldig stor glede av å se at kundene koser seg, de tar seg tid til å sette seg ned, ta en kopp kaffe skravle og flire. At vi har skapt en møteplass. Da er det stas å stå i fjøset, når en ser folk koser seg sånn, sier Tove.


– Å være et positivt tilskudd til bygda vår, det ønsker vi å være, sier Elizabeth.