Gir opp å kjøpe ut tysk vindkraftutbygger: – Ser ikke at noe kan stanse dette nå

Frøya kommune kan ikke tilby tyske Stadtwerke München et annet prosjekt innen fornybar energi, som erstatning for å trekke seg ut.

Anleggsområdet i Nessadalen på Frøya i august 2019, hvor det bygges vei til vindkraftverket

Slik så anleggsområdet i Nessadalen på Frøya ut i august. Utbyggingen av vindkraftverk på øya på trøndelagskysten har vært omstridt.

Foto: Ronny Teigås

Utbyggingen av vindkraft på øya på trøndelagskysten har vært omstridt. Aksjonister har forsøkt å stanse utbyggingen, som TrønderEnergi Vind AS står for.

I august skrev froya.no om et mulig utkjøp av den tyske utbyggeren Midgard Vind Holding AS/Stadtwerke München, som er majoritetsaksjonær i TrønderEnergi Vind AS.

Etter dette tok kommunen kontakt med tyskerne for å avklare om utkjøp var mulig, og hva som skulle til. Møtene ga ingen løsning, varsler kommunen torsdag.

Ville ha annet prosjekt

– Utbygger sa uttrykkelig at Frøya er en del av porteføljen som de nå bygger, med de fire vindkraftverkene i Trøndelag. Alt bygges med andre ord i en sammenheng. Alt av deler, vindmøller og tjenester er allerede bestilt, så det er et økonomisk bilde her som de vanskelig ser noen mulighet til å trekke seg fra, sier fungerende Frøya-ordfører Pål-Terje Bekken til NRK.

De tyske eierne forklarte at hovedformålet deres er å produsere fornybar energi på vegne av München by og eierne av Trønderenergi. Selskapet regner seg ikke som en ordinær finansiell investor.

Tyskerne ønsket å finne et annet prosjekt innen fornybar energi, hvis de skulle vurdere et salg av Frøya-prosjektet.

Vindkraftutbygging på Frøya

Utbyggingen av vindkraft på øya på trøndelagskysten har vært omstridt.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Urimelig krav

Dette kunne ikke Frøya stille med. Dermed var det ikke noe grunnlag for videre dialog om utkjøp.

– Vi visste fra møter i vår at dersom det skulle forhandles, måtte det bli med tanke på å få et erstatningsområde for 60 megawatts produksjon. Det er jo et urimelig krav for Frøya kommune, noe vi ikke har mulighet til å imøtekomme, forklarer Bekken til NRK.

Bekken tror nå ikke det er mulig å stanse utbyggingen.

– Det har kommet såpass langt i prosjektet med infrastruktur i vindparken, og utbygger jobber ut fra lovlige vedtak. Jeg ser ikke at noe kan stanse dette nå, sier Bekken.

Han er fungerende ordfører i saken fordi ordfører Berit Flåmo har erklært seg inhabil.

Eskil Sandvik

Selv om kommunen gir opp, gjør ikke Eskil Sandvik og resten av aksjonistene i «Nei til vindkraft på Frøya» seg.

Foto: Jøte Toftaker

Aksjonister gir seg ikke

Selv om kommunen gir opp, gjør ikke aksjonistene i «Nei til vindkraft på Frøya» seg.

– Jeg hadde vel heller ikke så stor tro på at det skulle komme reelle forhandlinger med utbygger. Vi har prøvd dette gjennom advokaten vår tidligere. Det er det samme som lå på bordet da som denne gangen, sier aksjonsleder Eskil Sandvik til NRK.

Aksjonistene har tidligere klaget inn kommunaldepartementes avgjørelse om at Trønderenergi har byggetillatelse til Sivilombudsmannen. De venter på svaret, og håper å få noe de kan bruke der.

– Vi mener det er sannsynlig. Om han ser det på samme måte som oss, vil han finne ting det er verd å ta tak i, håper Sandvik.

– Vi er villige til å gå langt for å få stanset utbygginga på Frøya. Det har vi sagt hele tida, og det har vi lovt folk som er med oss. Vi gir aldri opp, vi vil se på mulighetene videre, avslutter han.