NRK Meny
Normal

Barfrost har tatt knekken på brunsneglene

Landets fremste snegleforskere mener at barfrost i vinter er årsak til at det er blitt langt færre brunskogsnegler.

Iberiaskogsnegl
Foto: Arild Andersen/Bioforsk

Landets fremste snegleforskere mener at barfrost i vinter er årsak til at det er blitt langt færre brunskogsnegler.

De fremste snegleforskerne i Norge har til nå vært tilbakeholdne med å slå fast at det har funnet sted massedød blant brunskogsneglene. Men nå mener forskerne å kunne forklare sammenhengen, skriver VG.

– Vi fikk mange meldinger om lite snegler tidligere i vår, da det var så tørt. Nå har det vært en del regnvær og vi kan bedre vurdere hvor mye snegler det er. Vi har ikke vitenskapelig belegg for å slå noe fast, men det er absolutt tegn på at populasjonen er liten. Det får vi mange henvendelser om, sier professor Arild Andersen ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) i Ås.

Han tror ikke det er tørkeperioden i april som har tatt livet av sneglene. Derimot er det kulden og snøen som ikke kom før langt ut i januar som har ført til reduksjonen i sneglebestanden.

– Jeg tror det er barfrosten i desember og januar som har tatt knekken på dem, sier Andersen.

Førsteamanuensis Torstein Solhøy ved Universitetet i Bergen tror ikke at man kan få tatt knekken på absolutt alle sneglene, og oppfordrer derfor folk til å fjerne de sneglene de finner i hagen for å redusere bestanden ytterligere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.