NRK Meny
Normal

Frivillig ble nektet adgang til asylmottak

May Elisabeth Lund ble kastet på dør av de ansatte på asylmottaket på Stav.

May Elisabeth Lund

FIKK IKKE LEVERE: May Elisabeth Lund fikk ikke levere artiklene hun hadde med seg til flyktningene på Stav.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

På torsdag ble hun spurt om å dra til asylmottaket som frivillig for å levere utstyr til en av beboerne. Lund gikk inn i mottaket, hvor hun ble møtt av flere av dem som jobber der.

– De ga meg beskjed om at jeg ikke var ønsket, og jeg følte meg litt mistenkeliggjort. Selv om jeg ikke er en av dem som har vært mest på mottaket, har jeg fått adgang til å dra dit, forteller May Elisabeth Lund.

Endret på reglene

Ifølge Lund har gruppen hun er medlem i, «Refugees welcome to Malvik» en avtale med mottakssenteret om at de kan få komme inn.

Da hun skulle til å gå fikk hun beskjed om at det nå kun var personer fra Røde Kors som fikk hjelpe til. I utgangspunktet hadde gruppa et samarbeid et samarbeid med Røde Kors.

– De som jobbet på mottaket argumenterte med at vår gruppe hadde dratt inn journalister og at det ville skjerme beboerne, forteller hun.

Lund er selv frilansjournalist og skriver for Malvikbladet, men presiserer at hun har holdt seg langt unna saker som omhandler flyktningesituasjonen, nettopp på grunn av engasjementet i «Refugees welcome to Malvik».

Skulle levere viktig utstyr

– De folka som nektet meg adgang vet nok ikke hvem jeg er, så det er ikke på grunn av yrket jeg ble kastet ut, sier hun.

Hun dro fra mottaket, og overlot det hun skulle levere til dem som jobbet der. De lovte at de skulle levere det videre til vedkommende etter at hun hadde dratt.

– For kvinnen som spurte oss var dette viktig utstyr, og hun tok kontakt med oss i frivilliggruppen, fortsetter hun.

Merkelig holdning

De frivillige i Malvik har vært med å lage masse arrangementer for beboerne, og synes derfor holdningen til de ansatte ved mottaket er merkelig.

– Jeg synes det er veldig rart at de har en slik holdning når vi kommer, sier Lund.

NRK har tidligere skrevet om boforholdene på Stav, hvor kommuneoverlegen i Malvik har fått bekymringsmeldinger fra flere parter: Røde kors-medlemmer, andre frivillige, kommunens helsesøstre og fra fylkeslegen.

UDI flytter derfor asylsøkerne fra akuttmottaket på Stav til Vikhammer motell og camping i samme kommune.

Laster kart, vennligst vent...

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25