Her jobber de bare seks timer per dag: – Jeg vil ikke gå tilbake til normalen

Bør arbeidsdagene våre bli kortere? Ja, mener flere partier. Frisørene Mariann og Heidi har gått over til sekstimers arbeidsdag.

Mariann Leirvik Olsen klipper en kunde

KORTERE DAGER: Frisørkjeden Cutters har innført sekstimers arbeidsdag som standard på de nesten 70 salongene sine rundt i landet. Målet var å forhindre belastningsskader. Ifølge Heidi Olsen har det fungert.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Vi sparer kroppen, tjener det samme og kan holde ut i yrket i flere år, sier Mariann Leirvik Olsen.

Siden hun ble utdannet frisør for 12 år siden har hun alltid jobbet sju og en halv time daglig, eller mer.

Dette ble det slutt på da hun begynte i frisørkjeden Cutters i mai. Hun jobber bare 30 timer i uka – seks timer per dag.

Portrettbilde av Mariann Leirvik Olsen

UTELUKKENDE POSITIVT: Mariann Leirvik Olsen vil ikke nødvendigvis at sekstimersdagen skal bli en nasjonal ordning. – Men i vårt yrke er det bare fordeler, sier hun.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Har ikke vondt lenger

På de 70 salongene rundt i Norge har de innført kortere arbeidsdager som standard. Ingen tvinges inn i dette, men sjefene oppfordrer alle til å prøve.

Heidi Dragseth har, i løpet av sin 25 år som frisør, slitt mye med belastningsskader. Kortere dager kjennes på kroppen, forklarer hun:

– Jeg har ikke vondt lenger.

Portrettbilde av Heidi Dragseth

MER FRIHET: Heidi Dragseth sier hun får mer frihet med en arbeidsdag på seks timer kontra sju og en halv.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Få i Europa har kortere normalarbeidsdager som nordmenn. Likevel vil flere partier at vi skal kutte dem mer.

En vanlig arbeids­dag bør bli kortere, uten at det påvirker lønns­ni­vået.

Cutters valgte i fjor å innføre seks timer som standard først og fremst fordi frisøryrket er fysisk belastende. Yrket er særlig tungt for blant annet nakke, skuldre og rygg.

– Med sekstimers dag reduserer vi belastningsskader. Det er alle tjent med, fastslår Andreas Kamøy, grunnlegger av Cutters.

Så langt kan han ikke vise til konkrete resultater. Men erfaringen er så god at de anser dette som et langsiktig prosjekt.

Først gikk fraværet ned, men så ...

De som imidlertid kan vise til konkrete resultater, er meieriet Tine på Heimdal i Trondheim.

Ansatte har jobbet seks timer daglig i 12 år. Ordningen ble permanent for ti år siden, etter to prøveår.

– I starten fikk vi raskt en positiv effekt: Sykefraværet ble halvert. Men etter hvert har det gått opp og ned, og dessverre vært ganske høyt periodevis, sier Merete Høgaas, direktør for faste produkter i Tine.

De kan derfor ikke dokumentere at kortere dager har hatt effekt på sykefraværet over tid.

– Men for de ansatte har dette vært positivt. De forteller om bedret livskvalitet og mer fleksibilitet.

Høyre: – Vil føre til store velferdskutt

Ja, de ansatte både hos Tine og Cutters er fornøyde.

Men å ha forkortet normalarbeidstid som standard i Norge er problematisk, sier professor.

– Det ene problemet er at det vil føre til mangel på arbeidskraft i store deler av arbeidslivet. Det andre er økte kostnader for arbeidsgiver. Hvis årslønnen skal være uendret, øker timelønnen med 20 prosent, påpeker Steinar Holden, som er professor på økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Høyre advarer mot seks timer som standard.

– Gjør vi dette, må vi være beredt på å ta store kutt på velferden vår. Og det tror jeg ikke så mange ønsker seg, sier leder for finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H).

– Ikke mer stress med kortere dag

Ifølge de to frisørene på Cutters har ikke kortere arbeidsdag gått utover lønnen. Heidi Dragseth mener hun tjener mer nå enn før, blant annet fordi hun blir mer effektiv.

Heidi Dragseth og Mariann Leirvik Olsen står i frisørsalongen Cutters i Trondheim

FORNØYDE: Frisørkollegene Heidi Dragseth og Mariann Leirvik Olsen håper at de slipper å gå tilbake til sju og en halvtimes arbeidsdag.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

De får en fast grunnlønn kombinert med provisjon.

– Jeg tjener bedre på kortere tid. Jeg har aldri tjent så godt, forklarer Dragseth.

– Er det ikke mer stress – at må gjøre mer på kortere tid?

– Vi er flere på jobb, så det er ikke stress. Vi får tatt unna kundene som kommer fra vi åpner til vi stenger dørene, sier Olsen.