NRK Meny
Normal

Streiker for første gang siden 1930

Frisører i Trondheim og Kristiansand er i streik, etter at lønnsforhandlingene med NHO brøt sammen. – Vi fortjener en bedre lønn, sier tillitsvalgt om lønnskampen i det som er et typisk kvinneyrke.

Tina Paulsen Steinkløv

– Lik utdanning skal gi lik lønn, sier tillitsvalgt Tina Paulsen Steinkløv, og ber bilister i Trondheim om å tute for å vise støtte.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Arbeidsgiverorganisasjonen sa nei til heving av minstelønna for frisørene, dermed streiker frisører organisert i Fagforbundet fra torsdag 5. juni. I Trondheim er det ansatte i frisørkjeden Headmasters som er tatt ut i streik.

– Vi vil komme på linje med de som har lik utdanning som oss, sier Tina Paulsen Steinkløv. Hun er tillitsvalgt ved Headmasters i Olavskvartalet samt ungdomstillitsvalgt i Frisørenes fagforening.

Lørdag klokka 11 blir det fanemarkering utenfor Olavskvartalet, og Steinkløv håper folk vil komme og vise sin støtte.

– Må sikre rekrutteringen

Tina Paulsen Stenkløv

33 frisører fra 11 salonger streiker etter bruddet i tarifforhandlingene.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Minstelønnssatsen for frisører er 140 kroner timen. Selv etter å ha tatt fagbrev har de lavere lønn enn renholdere uten fagbrev, ifølge Fagforbundet.

– Det var viktig å få til noe med grunnlønna. De fleste frisører går på provisjon, det er risikabelt. Allerede i dag ser vi at mange velger å slutte som frisør etter bare kort tid i yrket. Skal vi sikre rekruttering og en framtid for dyktige fagfolk må lønnsnivået økes, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, i en pressemelding.

Guldbrandsen sier det er ekstra krevende å ta en kamp i denne bransjen, fordi mange frisører er uorganiserte.

– Av 8.000 frisører i landet er omtrent 2.330 organiserte. At det er så få tror jeg skyldes både uvitenhet omkring hva det betyr å være organisert og frykt for å stå opp for seg selv, sier Steinkløv.

– NHOs tall stemmer ikke

Ifølge Steinkløv sier NHO at frisører har en snittlønn på 195 kroner i timen.

– Det er helt feil. Våre tall viser et snitt på 155 kroner timen.

Fagforbundet vil at lønna må økes betraktelig. Under meklingen ble det lagt frem en skisse som forbundet godtok, men som NHO avviste.

– Forslaget innebar 145 kroner i timen de første fem årene, 155 kroner opp til ti år, og 165 kroner for de med mer enn ti års ansiennitet. Vi var ikke helt fornøyd med det heller, men sa likevel ja. Likevel ble det brudd, sier Steinkløv, som sier de streiker så lenge de må.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.