NRK Meny
Normal

Frifunnet for barnesex i Brasil

En 40 år gammel nordtrønder er i Inderøy tingrett frifunnet for tiltalen om seksuell omgang med barn under 16 år.

tingretten frikjente 40-åringen for å skulle hatt sex med ei 15 år gammel brasiliansk jente i 2003.

Foto: NRK

40-åringen var tiltalt for overgrepet i forbindelse med en reise til Natal i Brasil i 2003, hvor aktor mente han hadde hatt samleie med ei jente som da var 15 år og to måneder gammel.

Senere har den brasilianske jenta og nordtrønderen giftet seg.

Lytt mellom rommene

Tiltalte var sammen med noen andre nordmenn i en bar, der de traff to brasilianske jenter. Etter en tid besluttet nordmennene å dra tilbake til feriehuset. De to jentene ble da med.

Ut på natten skal tiltalte og den ene jenta har trukket seg tilbake til et soverom. Kameraten, som var aktors vitne i saken, hørte stønnelyder, knirking og prat gjennom noen lufteglugger. Dette gjorde vitnet overbevist om at det skjedde et samleie mellom tiltalte og fornærmede på naborommet.

Språkforvirring

Et av aktors bevis var en politiforklaring fra juli 2009, omlag seks år etter at hendelsene skal ha funnet sted. Her forklarte jenta at hun hadde sex på nevnte tidspunkt, men at det var frivillig, og at hun ikke fikk penger for det. I retten forklarte fornærmede at dette baserte seg på en misforståelse, grunnet at det ikke var tolk til stede under avhøret.

Tiltalte og fornærmede har forklart at de ikke hadde noen fysisk kontakt utover at de kysset et par ganger.

Forgreninger til hvitvaskingssaken

Saken ble først anmeldt i 2007, av en av de mistenkte trønderne for hvitvasking av penger i Natal. Politiet henla dengang saken uten å sette i gang etterforskning.

Under rettsaken innrømmet aktor, politiadvokat Amund Sand, at politiet hadde kommet noe uheldig ut helt fra starten ved å ikke starte etterforskning da forholdet ble anmeldt.

Først i fjor ba førstestatsadvokaten i Trøndelag om ny etterforskning. Det endte med en påtaleunnlatelse for den da 39 år gamle mannen. Men han nektet å godta påtaleunnlatelsen, fordi han mente han var uskyldig.

Nå har en enstemmig tingrett avgjort at det ikke er bevist at det har skjedd en handling som i lovens forstand er å regne som seksuell omgang.