Hopp til innhold

Frida ble mobbet på barneskolen – nå hjelper hun andre

21 år gamle Frida Ødegaard Aas fra Fetsund ble mobbet da hun gikk på barneskolen. Nå reiser hun og mamma Tove rundt om på norske skoler for å fortelle om den skjulte mobbingen.

Tove Ødegaard Aas og Frida Ødegaard Aas

Tove Ødegaard Aas og Frida Ødegaard Aas reiser rundt og snakker med ungdommer om mobbing.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Denne uka har de to møtt ungdommer i Namsos, og Fridas sterke historie har berørt mange.

– Ble fryst ut

– Jeg fikk ikke være med de andre jentene og guttene. Jeg ble rett og slett fryst ut av de andre, og latterliggjort. Det ble også satt ut rykter om meg som jeg ikke kunne forsvare meg mot. Det var systematisk, og det var det verste. Så det var ikke noen enkle år for meg akkurat, sier Frida Ødegaard Aas til NRK.

Mobbingen av Frida startet allerede i femte klasse og pågikk i et par år før hun skiftet skole. Den blide, omsorgsfulle og utadvendte jenta forandret seg mye i denne perioden, forteller mamma Tove Ødegaard Aas.

– Hun ble lei seg, innadvendt og deprimert. Hun ville ikke gå på skolen, og så ingen grunn til å leve lenger. Så ille var det, forteller hun.

LES OGSÅ: Noen hater Elise

Holder foredrag

Nå har mor og datter startet selskapet BloomingU, og reiser rundt og holder foredrag om mobbing på skoler rundt om i landet. Der vil de oppfordre ungdommene til å dyrke det gode vennskapet.

– Det er veldig viktig å få bort tabuet rundt mobbing. Jeg har lyst til å få fram at mobbing kan skje hvem som helst. Og det å informere elever og unge om hva mobbing gjør med andre personer, er viktig, mener Frida.

I Namsos møtte de blant andre åttendeklassinger ved Høknes ungdomsskole, og en av dem var Emma Johannessen Vågan.

– Det var interessant å få høre, og historien hennes var jo veldig trist. Heldigvis har jeg ikke opplevd noe sånt på skolen vår, sier Emma.

Gruppeklem Høknes ungdomsskole

Tove og Fridas foredrag ble avsluttet med en skikkelig gruppeklem med åttendeklassingene ved Høknes ungdomsskole i Namsos.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Skrubbsår på hjertet

I dag er Frida 21 år gammel og student i Oslo. Men mobbingen i barndommen har satt sine spor.

– Det har satt dype spor. Jeg liker å si at jeg har fått skrubbsår på hjertet. Det er jo noe som alltid vil følge meg, men likevel er det viktig å bruke mine erfaringer og opplevelser til noe positivt, mener hun.

Foredraget var både interessant og lærerikt, synes 13 år gamle Kristine Flågan i Namsos.

– Det er jo et viktig tema som det er bra at blir tatt opp på denne måten. Vi har jo også snakket en del om mobbing tidligere. Vi jentene her på skolen har et bra miljø. Vi holder mye sammen og passer på at ingen blir sittende alene, sier Flågan.

– Selvfølelse

Tove Ødegaard Aas er overveldet over mottakelsen de har fått på skolene, og mange ungdommer har åpnet seg og fortalt om egne opplevelser.

– Hovedbudskapet er at de selv må ta ansvar for sine handlinger, og de har alltid et valg. Det med selvfølelse er også utrolig viktig. Dette med å ha følelsen av å være god nok som den du er uansett. Når vi har den tryggheten vil vi heller løfte andre enn å trykke dem ned.