Får inn tonnevis med brukte klær – ber folk vente med å levere inn mer

Stengte grenser og butikker gjør at lagrene til Fretex snart er fulle. Nå ber de folk vente med å levere tekstil og interiør.

Fretex

FULLT: Det blir fort fullt på lagrene til Fretex når de ikke får solgt det som kommer inn videre i butikkene.

Foto: Eva Ersfjord / NRK

– Vi har hatt en eksplosjon. Vi klarer å holde åpent på innsamlingen ennå, men det blir spennende å se hvordan det ser ut om to uker, sier Håkon Johnsen, lokasjonsansvarlig hos Fretex i Trondheim.

Nå kommer omtrent 15 tonn med klær, sko, møbler, ting og tang inn på Fretex sin gjenvinningsstasjon på Heggstadmyra i Trondheim hver dag.

Og når koronaviruset har stengt alle landets Fretex-butikker, og klær og utstyr heller ikke kan sendes til utlandet, blir det fort fullt på lagrene.

Kommer inn mye over hele landet

– Tilfellet i Trondheim er også tilfellet i resten av landet. Det er en økt mengde som kommer inn til Fretex over hele landet, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo.

I Bergen kommer det inn omtrent 10 tonn, i Sandes og Stavanger rundt 12 tonn, mens i Oslo er mengden klær, sko og utstyr på omtrent 27 tonn.

I tillegg til at koronapandemien har gitt mange ekstra tid til å rydde skuffer og skap hjemme, gjør også sesongskiftet at Fretex-posene får flere bein å gå på.

– Det skal sies at Fretex er veldig takknemlig for gavene, men hvis det går helt greit å oppbevare det hjemme litt til, så gjør gjerne det, sier Gjermundbo.

Ber folk om å ikke legge igjen ute

Innleveringsboksene som er plassert rundt omkring fylles nemlig raskt opp. Med halv bemanning sliter Fretex med å tømme boksene fort nok i Trøndelag.

Dermed er det flere som legger fra seg ting utenfor de fulle boksene. Det ber Håkon Johnsen folk om å slutte med.

– Alt som ligger utenfor blir fort ødelagt, og da får vi hverken sendt det til gjenvinning eller gjenbruk, sier han.

Håkon Johnsen

VENT: Håkon Johnsen i Fretex ber folk om å vente litt med å levere inn brukt, hvis de kan det.

Foto: Eva Ersfjord / NRK

Taper på at folk legger igjen søpla

Sofa, madrass, skrivepult, barneseng og klær. Bøker, kjøkkenting og sko. Til sammen fyller det en halv container, men alt går i søpla, fordi det er gjennomvått etter å ha ligget ute.

– Vi synes det er veldig synd. Dette er ting som vi kunne hatt ute i våre butikker, solgt og gitt videre til Frelsesarmeens veldedige arbeid. Nå må vi betale for å kvitte oss med det, sier Johnsen.

Og når Fretex må betale for søpla folk lemper fra seg utenfor boksene, blir det hele et tapsprosjekt. Johnsen har derfor en klar oppfordring:

– Hvis du ikke må levere akkurat nå, men kan ha det liggende, så hadde det hjulpet oss veldig til å ta vare på alt sammen.

Fretex

TONNEVIS: Tonnevis av klær, sko, ting og tang kommer inn til Fretex sine gjenvinningsstasjoner i disse dager.

Foto: Eva Ersfjord / NRK