Hopp til innhold

Fra skoledropout på Innherred til borgerkrigen i Syria

Hvordan kunne et norsk ektepar fra Verdal og Levanger ende opp med å slutte seg til Den islamske staten (IS) i Syria?

IS-krigar med flagg i Mosul.

KRIGSSONE: I løpet av kort tid har Den islamske staten (IS) lagt under seg store landområder i Syria og de vestlige og nordlige delene av Irak, som her i Mosul der en IS-kriger vifter med det velkjente flagget nå i sommer.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Slik jeg kjente henne, var hun veldig snill og omtenksom. Hun kom fra et helt vanlig hjem og jeg husker at hun var svært interessert i dyr, sier Tom Christian Talmoen Myhr til NRK.

Han snakker om en 27-årig etnisk norsk kvinne som vokste opp noen få hus unna ham i Verdal, og som gikk i parallellklasse med ham på barne- og ungdomsskolen.

Myhr bor i dag fortsatt i Verdal, en kommune med knappe 15.000 innbyggere. På ytterst rolige, noen vil kanskje si søvnige, Innherred i Nord-Trøndelag.

Kontrasten kunne knapt nok ha vært større til hvor kvinnen skal befinne seg nå: I borgerkrigens inferno i Syria.

Verdal sentrum sett fra luften

OPPVEKST: Kvinnen som har reist til Syria vokste opp i Verdal, mer kjent for industri, lotto og Spelet på Stiklestad enn for jihadisme.

Foto: Innherred samkommune

– Folk kan ikke tro det

Det var TV 2 som i oktober først meldte at et etnisk norsk ektepar fra Innherred, som hadde konvertert til islam, hadde reist til Syria for å slutte seg til Den islamske staten (IS).

IS-krigere i Raqqa i Syria

MULIG DESTINASJON: IS-krigere i Raqqa i Syria, en by mange av de vestlige personene som slutter seg til organisasjonen reiser til.

Foto: Uncredited / Ap

Den militante islamistgruppen har i løpet av kort tid blitt verdens mektigste og største terrororganisasjon. Organisasjonen ønsker å etablere et kalifat med en svært ekstrem versjon av islamisme, og kontrollerer store områder i Syria og Irak.

IS anklages blant annet for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter, samt én hjelpearbeider, i de svært blodige konfliktene i området.

Hvordan kunne to etnisk norske unge mennesker, med en oppvekst i trygge småbyer i Nord-Trøndelag, ende opp med å slutte seg til en slik organisasjon?

– Grunnen til at det er mye snakk om dette, er at folk ikke kan tro at det har skjedd, sier Tom Christian Talmoen Myhr.

Trist vending

NRK har de siste ukene vært i kontakt med flere personer som har hatt kontakt med kvinnen og mannen i barndommen eller i skoletiden. Få har villet stille opp med navn, og noen har sagt at de ikke ønsker å ha noe med saken å gjøre.

Enkelte beskriver kvinnen fra Verdal og mannen fra Levanger som relativt normale, unge mennesker i tida de kjente dem.

– Jeg kjente henne som ei politisk engasjert ung jente på Verdal, sier en mann som var aktiv i Sosialistisk Ungdom (SU) for noen år siden.

Det var et lite miljø av politisk aktive unge i kommunen, og folk visste stort sett av hverandre.

Inderøy videregående skole

GIKK HER: Etter ungdomsskolen var kvinnen elev ved Inderøy videregående skole.

Foto: Inderøy videregående skole

Kvinnen var elev ved Inderøy videregående skole på 2000-tallet, bekrefter rektor Aase Bergene overfor NRK. Rektoren vil ikke kommentere skolegangen hennes utover dette.

– Jeg kan ikke se at arbeidet vårt for å skape trygge og inkluderende fellesskap i skolen er annerledes enn på andre videregående skoler i Nord-Trøndelag, skriver Bergene i en SMS til NRK.

Medelever NRK har snakket med, men som ikke ønsker at vi bruker navnet deres, forteller om ei hyggelig jente som var grei å snakke med.

Kvinnen skriver selv i et blogginnlegg fra 2012 om tiden da hun droppet videre skolegang. Hun forteller blant annet at hun hadde gått kraftig ned i vekt og skadet seg selv, og sett personer som sto henne nær dø.

Hun har en tilståelsesdom for narkotikaforbrytelse fra juni 2007.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

RYKKER FREM: Medlemmer av Den islamske staten under fremrykking.

Foto: AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS / Afp

Biler, ikke religion

Kvinnens 26-årige ektemann, som skal ha reist sammen med henne til Syria, er oppvokst i Verdals nabokommune Levanger.

Der var han elev ved daværende Frol videregående skole.

Tidligere Frol videregående skole, Levanger

GRUNNKURS: 26-åringen fra Levanger som skal ha reist til Syria startet på grunnkurs for mekaniske fag ved Frol videregående skole i Levanger, som holdt til i deler av bygningsmassen på bildet. Skolen er senere slått sammen og del av nye Levanger videregående skole.

Foto: Ole Johan Ramfjord / NRK

– Han var «som alle andre», men han var ikke direkte glad i å gå på skolen, forteller en tidligere klassekamerat fra videregående til NRK.

Medeleven ønsker å være anonym, men deler likevel noe fra skoledagene:

– Det var ikke noe snakk om religion på den tiden. Han var interessert i å skru biler, som mange av oss andre, forteller han.

Etter det NRK forstår, er det tvilsomt om IS-fareren fullførte videregående skole.

Medeleven sier at han ikke har hatt særlig kontakt med ham siden tiden de gikk sammen på skolen.

– Hvis han er i Syria, er det fryktelig dumt for hans egen del. Men jeg har ikke noe med det å gjøre, sier han.

– Han var «som alle andre», men han var ikke direkte glad i å gå på skolen.

Tidligere klassekamerat av mannlig Syria-farer

(Saken fortsetter under bildet)

Levanger sentrum sett fra en paramotor

KOMMER HERFRA: Levanger har drøye 19.000 innbyggere, mens det bor vel 9000 i byen. Herfra kommer den ene IS-fareren, en 26-årig mann.

Foto: Jan Tore Nordstad

Marginalisert

Kvinnen fra Innherred, og trolig også mannen, deler én viktig karakteristikk med flere andre norske IS-farere: Av de vel 60 jihadistene som har reist fra Norge til Syria, har minst 33 prosent sluttet på videregående skole før de ble ferdige. Det viser en ny kartlegging NRK har gjort.

Kartleggingen viser også at ti av fremmedkrigerne er konvertitter. De sju etnisk norske konvertittene i kartleggingen skiller seg ut. Alle droppet ut av videregående skole, fire er straffedømt og én er siktet.

Benedicte Bjørnland

HAR KARTLAGT JIHADISTER: Både PST og NRK har kartlagt norske jihadister. Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland sammenfaller grunnleggende trekk i NRKs kartlegging med PSTs egne.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland sammenfaller trekk fra NRKs kartlegging av Syria-farere med PSTs egne analyser.

– Vi gjorde noen funn, blant annet at de er gjennomgående marginalisert. Og med det så mener vi ikke i arbeid, en del har avbrutte utdanningsløp bak seg, scorer dårlig på inntekt, en del er også dårlig integrerte i det norske samfunnet, sier Bjørnland til NRK.

Fant mening

På ett eller annet tidspunkt etter den vanskelige tida i livet sitt, konverterte kvinnen fra Verdal til islam.

I blogginnlegget fra 2012 skriver hun også om hvordan hun kom seg tilbake til livet, og begynte å søke etter en annen mening enn det materialistiske hverdagslivet. Etter å ha funnet ut at kristendommen ikke appellerte til henne, søkte hun på nettet etter informasjon om islam. Deretter begynte hun å lese i Koranen. Hun bekreftet på et tidspunkt sin tro.

I innlegget skriver hun om at syndene hennes ble visket ut, og at hun var som født på ny. Hun følte at hun hadde fått en ny mulighet til å få livet sitt på rett kjøl, og til å gjøre noe riktig.

Videre skriver hun blant annet om fredsbudskapet i islam, og om det hun mener er en skjev fremstillingen av religionen og muslimer i Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

IS-parada i Raqqa

PARADERTE: IS-parade i Raqqa i Syria, en by terrororganisasjonen kontrollerer. Bildet ble gjort offentlig tilgjengelig 30. juni 2014 av IS selv.

Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group, / Ap

Inn i Syria

Kvinnen bodde på et tidspunkt i Egypt. Hun har gjennom lang tid brukt Facebook til å fortelle om sitt engasjement for folk som lider i konfliktene i Midtøsten, spesielt barn og kvinner. Sammen med det som hadde blitt ektemannen hennes, som også hadde konvertert til islam, satte hun kursen mot Syria i 2014.

Etter det NRK erfarer, har hun fortalt bekjente at hun er i Syria.

Den amerikanskledede koalisjonen med luftangrep på syriske Ain al-Arab, Kobane på kurdisk, 14.10

USA-LEDET ANGREP: Etter IS' raske fremgang i Syria og ikke minst Irak de siste månedene, startet en internasjonal koalisjon med USA i spissen omfattende luftangrep mot IS i oktober. Bildet er fra luftangrepet på byen Ayn Al-Arab i Syria, som kurderne kaller Kobane, den 14. oktober.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Mannen skal ifølge TV 2 ha ringt sin familie fra Syria og fortalt at han var i landet. Men søsteren, som ikke vil snakke med NRK, har sagt til Adresseavisen at hun og resten av familien ikke visste noe om at broren hadde reist dit.

I Syria er de i selskap med blant andre 17.000 fremmedkrigere fra hele verden. Over 3000 kommer fra Europa, ifølge en kartlegging utført av DR.

Mange vestlige IS-farere reiser inn i Syria via Tyrkia, og målet videre er gjerne byen Raqqa.

Det som er utvilsomt, er at personer som reiser inn IS-kontrollerte områder på en eller annen måte slutter seg til IS. Organisasjonen sjekker grundig alle som skal inn i områdene.

Statsbygging og bombing

Hva er appellen ved IS? Den amerikanske statsviteren Shadi Hamid har forsøkt å finne svar i en artikkel i det amerikanske tidsskriftet The Atlantic. Han påpeker at IS bygger på ideer som har sterk klangbunn blant mange muslimer, blant dem ideen om et kalifat tuftet på religiøse lover.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrorgruppen Den islamske stat

LEDER: Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Foto: Uncredited / Ap

Det å bygge en slik politisk og religiøs stat er for mange sunnimuslimer et tydelig prosjekt, skriver Boston Globe. For enkelte er tanken forlokkende. Det skjer i en region preget av kaos, ufred og svake stater. En del av prosjektet er også å skape en motvekt mot sjiamuslimene, som i dag dominerer området fra Iran til Libanon.

Anslagsvis seks millioner mennesker lever nå under IS' regime på begge siden av grensen i Syria og Irak, ifølge PBS Frontline. Selv om ikke alle disse sympatiserer med IS, har organisasjonen nå en rolle i å tilby mange mat, strøm og en viss form for orden.

Siden IS forsøker å stable en stat på beina, har gruppen behov for mer enn bare krigere. De trenger alt fra ingeniører til folk som kan dele ut mat og hjelpe barn. Det kan derfor være at ekteparet fra Innherred bidrar med andre ting enn å være ved fronten.

Etter IS' raske fremgang i Syria og ikke minst Irak de siste månedene, startet en internasjonal koalisjon med USA i spissen omfattende luftangrep mot IS i oktober. Bare den måneden ble IS-stillinger bombet 239 ganger.

Totalt har tolv menn fra Norge blitt drept siden de reiste til Syria for å slutte seg til IS.

(Saken fortsetter under kartet)

Raqqa

Vanskelig retur

– I det personer krysser grensen og reiser inn i Syria, blir situasjonen svært uoversiktlig. Det er svært usikkert hva som skjer med dem, sa PSTs informasjonssjef Martin Bernsen til NRK i forrige måned.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

UOVERSIKTLIG: – I det personer krysser grensen og reiser inn i Syria, blir situasjonen svært uoversiktlig. Det er svært usikkert hva som skjer med dem, ifølge PSTs informasjonssjef Martin Bernsen.

Det er slett ikke sikkert at ekteparet noen gang kommer til å sette sin fot i Norge igjen. En ting er hvis de ikke ønsker å reise hjem selv, noe annet er om de får muligheten til det.

En IS-avhopper NRK nylig møtte i Tyrkia fortalte at de europeiske jihadistene som kommer til Syria har en svært sterk overbevisning, men at det ikke er fullt så lett hvis enkelte ønsker seg hjem:

– De klarer ikke å stikke fordi IS har passene. IS får deg til å forstå at hvis passene er hos oss, så klarer du ikke stikke, forklarte han.

Ifølge ham truer IS personer som vurderer å bryte ut med uthenging på nettet og i medier. Det fører til at færre reiser hjem til Europa.

– Fordi vi kommer til å publisere i media at du har vært hos oss, IS. Og ingen europeiske land vil ta imot en som har vært med i IS, sa avhopperen.

Slettet vennen

Tilbake på Innherred har enkelte forsøkt å finne forklaringer på hvorfor ekteparet i det hele tatt har reist.

– Jeg tror hun har hatt behov for å høre til et sted, til å finne en vei, sier en person som har gått på samme videregående skole som kvinnen til NRK.

– Jeg vet ikke hvorfor hun har reist, men håper hun er trygg der hun er, sier mannen som var aktiv i det politiske miljøet på Verdal samtidig som henne.

(Saken fortsetter under bildet)

Avhopper fra IS intervjuet av NRK i Tyrkia

IKKE LETT Å DRA HJEM: En IS-avhopper NRK nylig møtte i Tyrkia fortalte at de europeiske jihadistene som kommer til Syria har en svært sterk overbevisning, men at det ikke er fullt så lett hvis enkelte ønsker seg hjem. Mannen må holde seg skjult og ikke tiltrekke seg oppmerksomhet, og snakket derfor anonymt og uten å vise ansiktet sitt.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Tom Christian Talmoen Myhr prøver å forstå hva barndomsvenninnen har begitt seg ut på. Han har bare hatt sporadisk kontakt med henne siden ungdomsskolen.

– Jeg tror hun har hatt behov for å høre til et sted

Person som gikk på samme skole som kvinnelig Syria-farer

– Egentlig har jeg vært i tvil om hva hun og mannen har holdt på med i Syria. Jeg har hatt svært vondt for å tro at hun har sluttet seg til en gruppe som kan knyttes til så mye grusomhet som IS, sier han til NRK.

Bildet endret seg for Myhr da kvinnens ektemann for noen uker siden delte en trusselvideo fra IS på Facebook.

– Ved å gjøre dette, bekreftet han at de støtter IS. Og siden de to er gift, regner jeg med at de er samstemte, forklarer han.

Etter dette slettet Myhr både kvinnen og ektemannen hennes som venner på Facebook, for å markere avstand.

– Det ble for mye for meg, rett og slett. De skal ikke få spre budskapet sitt om IS mer enn nødvendig. Det er jo det de ønsker, sier han.

NRK har forsøkt å få kontakt med kvinnen og ektemannen med den kontaktinformasjonen vi har, men de har ikke besvart vår henvendelse.

Personer i ekteparets familie har heller ikke ønsket å la seg intervjue av NRK, og har uttalt til NRK og andre medier at de ikke ønsker oppmerksomhet rundt saken.