Fra fattighus til millionkåk

Det er høysesong for boligsalg. Kjennere av markedet mener prisene vil stige noe i Trøndelag utover våren. På Kalvskinnet kan en toroms på 50 kvadrat gå for tre millioner kroner.

Leilighet på Kalvskinnet

Denne toroms leiligheten i en tre hundre år gammel bygning på Kalvskinnet, prises av megler til nærmere tre millioner kroner. Vi går inn i høysesongen for salg av boliger.

Foto: Hilde Grande / NRK

Denne uka forbereder mange seg på kjøp og salg av bolig. I en storby som Trondheim har prisen økt kraftig de siste åra, og veksten ser fremdeles ut til å ha aksept i markedet.

I et hus på Kalvskinnet bodde noen av byens aller fattigste for 300 år siden. Hadde de visst hvor mye dagens huskjøpere er villige til å gi for kvadratmetrene der i gården, så ville de kanskje ikke fattet størrelsen på beløpet.

Gamlehjemmet på Kalvskinnet

Gamlehjemmet, står det på skiltet. Bildet viser et gammelt bilde av bygningen på Kalvskinnet som i dag huser leiligheter og arkitektkontorer.

I dag rommer huset arkitektkontorer og leiligheter med en markedsverdi på flere millioner kroner. Litt lavere takhøyde enn nåtidas standard, gir langbeinte grunn til å passe seg litt her og der. Men er man glad i interiørdetaljer fra riktig gamle dager, er det nok til å kompensere for det meste.

Toroms til nær tre millioner

Marte Aase flytter til Oslo. Derfor velger hun å selge sin toroms på femti kvadrat i den freda bygningen på Kalvskinnet. Hennes husvære er nå en eksklusiv bolig, men var i gamle dager et tørkeloft.

Marte Aase

Marte Aase flytter til Oslo, og selger sin bolig på Kalvskinnet for å kunne komme inn på boligmarkedet i hovedstaden.

Foto: Hilde Grande / NRK

– Jeg flytter til Oslo, har jeg ikke annet valg enn å selge for å komme meg inn på markedet i hovedstaden, sier Marte.

– Riktig pris

Boligprisveksten over hele landet har vært sterk de siste årene, og Trondheim er intet unntak. En 50 kvadratmeters leilighet i et gammelt fattighus har en prisantydning på nesten 3 millioner kroner. Eiendomsmegler Eirik Døsen sier vi nå går inn i årets beste tid for boligsalg.

– Vi mener det er en riktig pris, vi nærmer oss boligmarkedets høysesong og en slik leilighet befinner seg i det prisleiet akkurat nå.

Gammelt hus, nytt indre. Eirik Døsen

Gammel stil: Boligmegler Eirik Døsen sier det er høysesong for boligsalg, og i den 300 år gamle bygningen på Kalvskinnet fins det interiør som ikke er dagligdags i 2017.

Foto: Hilde Grande / NRK

Les også: Boligkjøperne blir stadig yngre

De siste 12 månedene har prisene økt mindre i Trondheim enn på landsbasis, men det er ingenting som tyder på at prisene synker.

– Det kommer an på hvor mye prisene går opp med det første. Vi håper og tror på fornuftig utvikling med små bevegelser i prisutviklingen. De vil neppe gå ned, Trondheim er en by som jevnlig opplever nye trykk av innflytting og dermed økt attraktivitet i boligmarkedet, sier megler Eirik Døsen.

Fremdeles tøft for førstegangskjøperne

Den som vil inn på boligmarkedet i Trondheim og omegn, får det altså ikke mye lettere. Men privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN, sier at til tross for en god balanse mellom boligbygging og etterspørsel, tror han ikke på en så stor prisvekst som tidligere.

– Det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet nå. Det er nesten umulig for unge å spare seg til nødvendig egenkapital, og dermed er man avhengig av bankens fleksibilitet og vilje til å velge ut dem som får huslån uten nødvendig egenkapital, sier Reite.

Han anbefaler den som ikke skal bo lenge i byen, i stedet å vurdere leie i stedet for å kjøpe.