Fra bygdetun til bohemske Paris

Til helga er det klart for Opera i Bjørvika på Ytterøy i Levanger kommune. Det øves iherdig for å bli klar til første forestilling på fredag.

Opera Bjørvika

Åsleik Engmark er regissør for operaen. Her sammen med kunstnerisk leder Maija Skille.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Det er både kvinner og menn på ferde i sommernatta i operaen La Boheme av Puccini. Den første helaftens operakvelden i Bjørvika på Ytterøy går av stabelen på fredag. Til helga skal de vakre omgivelsene på bygdetunet omskapes til en bit av det bohemske Paris.

– Hvis man skal lage en hel opera på 14 dager, ligger man alltid dårlig an. Men i forhold til det ligger vi veldig bra an. Vi hadde første gjennomgang etter fire og en halv dag med prøver. Vi jobber fort og effektivt og vi har 12-timersdager, pluss at folk jobber med egne ting etter vi er ferdige. Jeg tror det kommer til å bli kjempebra, sier Åsleik Engmark.

Engmark er i Bjørvika for første gang, og skal regissere operaen.

– Vi har jo ikke et stort teater, scenograf, lysdesigner, administrasjon, orkester eller dirigent å dra på. Vi er bare oss, og da er det ekstra tungt. Men vi kan jobbe mer effektivt, sier Engmark.

Livsglade bohemer

Opera Bjørvika 2

Kunstnerisk leder, Maija Skille, har gjendiktet operaen La Boheme.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Kunstnerisk leder Maija Skille har vært med hele veien i Bjørvika gjennom snart 20 år. Hun har skrevet om stykket og gitt det et mer moderne språk.

– La Boheme handler om en gjeng med fire glade bohemer som bor sammen. Det er mye tull og morsomheter. De har ikke penger, men de lever livets glade dager. En dag banker det på døra, og det kommer en ung syerske som også hører til bohemmiljøet. Hun ber om å få tent lyset sitt som har sluknet, og da er det kjærlighet ved første blikk mellom hun og poeten Rodolfo, forteller Skille.

Syersken og poeten blir spilt av to lokale operastjerner, Camilla Vist fra Inderøy og Kjetil Støa fra Verdal.

Opera Bjørvika 2

Operasangerne Camilla Vist fra Inderøy og Kjetil Støa fra Verdal er med i oppsetningen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Opplevelsen starter på ferga

Det er både gamle og nye aktører med i operaen, både proffe og amatører. En som alltid har vært med på prosjektet er Sigmund Laugsand, som har øverste ansvar for det praktiske som skal ordnes klart. Han er leder i stiftelsen Ytterøy Bygdetun, og ser fram mot den 18. forestillinga på tunet.

– Det er mange som er her hvert år. Vi får høre at når de reiser på slike arrangement andre steder starter som regel opplevelsen når du kommer inn i konsert- eller teatersalen. Når du skal til Ytterøya på opera, starter opplevelsen i det du går ombord i ferga. Hvis det kommer 800 besøkende på lørdag, er det rekord, sier Laugsand.

La Boheme spilles på Ytterøy fredag og lørdag.