Fotografens fem supertips

Avslapping ved hytteveggen, gåturer i fjæra eller milevis på ski i vakker natur. Den lyse tiden fremover byr på mange gode fotoøyeblikk, men hvordan foreviger vi dem best?

Jente som fotograferer

Mange koser seg ekstra når solstrålene gir litt varme på kroppen. De gode stundene foreviges bedre med enkle grep, mener Trine Melhuus.

Foto: Colourbox.com

Mange av oss er utstyrt med til dels gode mobilkameraer, men en av Trøndelags mest kjente fotografer, Trine Melhuus, anbefaler å bruke andre type kameraer.

– Mobilkameraene begynner å bli veldig gode, så hvis det er det man har, så bruk gjerne det. Men jeg ville valgt å ta med et litt enkelt kompaktkamera, eventuelt speilreflekskamera for å kunne styre litt blenderåpning og lukkertid.

På påskefjellet

Trine Melhuus mener mange vil få et bedre resultat ved å gå nærmere det du skal ta bilde av.

Foto: Anne Kari Vikan

Minner med bedre kvalitet

Når du skal se tilbake på minnene om noen år, kan det være verdifullt at bildene ble så gode som du hadde forutsetninger for å få til. Melhuus mener du blir en bedre påskefotograf ved å memorere disse huskereglene:

Hun tar selv mye bilder i påsketider, og hun er generelt glad i naturlige motiver.

– Hva tar du bilder av selv?

– Alt. Jeg er så heldig å ha fire barnebarn og mye fine motiver rundt meg. Jeg liker veldig godt å gå nede ved sjøen å ta naturbilder, og å ha med sola i bildene.

Ta regi

Trine Melhuus mener det er viktig å ta regi over menneskene du skal fotografere, sånn hun har gjort før fotografering av dette bildet.

Foto: Trine Melhuus

Årlig bilde på samme sted

Melhuus har nærmest laget en årlig fototradisjon i sin familie, som hun også anbefaler andre.

– I vår familie har vi en tradisjon med å ta bilde på hyttettrappen, og det har vi gjort i snart 40 år. Så der har vi sett utviklingen med alle unger som har kommet til, og det har blitt en artig historisk greie for oss i familien. Ungene uttrykker misnøye med å ta "det samme" bildet år etter år, men når vi ser tilbake i tid så er det en fantastisk historie, uttrykker fotografen entusiastisk.