Fotballtilskuerne forsvinner

Tilskuerne forsvinner fra eliteserien i fotball. Snart er tallet tilbake på 2003-nivå.

RBK - Sogndal

Mange tomme seter også på Lerkendal i år. Her fra kampen mellom RBK og Sogndal.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Det er til nå spilt fem av 30 serierunder i eliteserien, og så langt har det i gjennomsnitt vært 7164 tilskuere i snitt per kamp, skriver Aftenposten .

Ti prosent nedgang

Det er ti prosents nedgang fra i fjor (7997). I gullåret 2007 ble eliteseriekampene fulgt av 10.473 tilskuere i snitt. Det betyr at hver tredje tilskuer er blitt borte på fem år.

Niels Røine

Niels Røine mener flere følger fotballen på mobil og internett.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Vi må skape enda bedre spillerprofiler, få bedre resultater med landslaget og klubblagene i Europa. Og når toppklubber som Vålerenga og Brann skuffer, gir det umiddelbart utslag på tilskuerstatistikken, sier Niels Røine i Norsk Toppfotball til Aftenposten.

– Flere følger med

Likevel mener Røine at det er langt flere som følger elitefotballen nå enn i 2007.

– Konkurransesituasjonen er en helt annen nå. Dette henger sammen med folks bruk av tid og omprioriteringene vi ser generelt i samfunnet. Folk er mer på digital underholdning og nyheter, bruken på nett og mobil er så ekstremt mye større enn den var, forklarer han.

Rosenborg best

Rosenborg leder eliteserien, og topper også statistikken over antallet tilskuere så langt. RBK har i snitt hatt 12.842 tilskuere på sine tre hjemmekamper denne sesongen. Det er best av de 16 lagene i eliteserien.

Kenneth Kjelsnes

Kenneth Kjelsnes er talsperson for RBK-supporterne.

Foto: Tone Iversen / NRK

Men i 2007 hadde klubben et snitt på 19.905 tilskuere, selv om det bare ble femteplass i serien. Den høsten spilte RBK også mesterliga mot Chelsea, Valencia og Schalke.

– Det var de sesongene som var ekstraordinære, ikke situasjonen vi er i nå, sier Kenneth Kjelsnes til avisa. Han er talsperson for Kjernen, som er Rosenborgs supportergruppe.

Han mener Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball også må ta litt av skylden for at tilskuerne svikter toppfotballen.

– Dyre billetter

– Vi har uforutsigbare kamptidspunkt, altfor stor spredning av kampene i serierunden–og det begynner å bli veldig dyrt. Du kommer ikke under 400 kroner for en langsideplass på Lerkendal. Det er dobbelt så dyrt som det burde ha vært. Du får fire kinobilletter for den prisen, sier Kjelsnes.

Selv i toppkampen mot Tromsø sist søndag, kom det ikke mer enn 12.575 tilskuere på Lerkendal.

Brann (12.038) og Vålerenga (10.595) har de nest høyeste tilskuertallene i år, mens Tromsø (4087), Sogndal (3500) og Hønefoss (2844) har de laveste tallene.