NRK Meny
Normal

– Fotballtalenter fødes tidlig på året

Barn som er født i de tre første månedene av året, har større sjanser for å bli gode fotballspillere enn de som er født sent på året, viser ny forskning.

Norway Cup

Disse barna har større sjanse for å bli fotballstjerner dersom de er født i januar, februar eller mars.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ved NTNU har man forsket på hvem som velges til aldersbestemt landslag. Opp mot 40 prosent av spillerne viser seg å være født i de tre første månedene av året.

– Når det gjelder aldersbestemte landslag, så er de aller fleste er født i første halvdel av året. Men de beste fotballspillerne jeg har hatt er født etter 1. juni, sier Rosenborg- trener Nils Arne Eggen.

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen er ikke helt overbevist.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Stor fysisk forskjell

For i jakten på talentet kan det være lett å trå feil. Det kan henge sammen med at man gjerne ønsker å finne talenter, men i utgangspunktet finner fysisk modning.

Les også: Steffen dømt til å bli god i fotball

– Hvis du sammenligner med en spiller som er tidlig født på året mot en spiller som er født sent på året, så kan det ofte være to år biologisk mellom dem, og da blir gjerne den fysiske størrelsen veldig forskjellig, sier fotballforsker Stig Arve Sæther ved NTNU.

– Motivasjon er viktigst

Stig Inge Bjørnebye sluttet nesten med fotball, men som endte opp som landslagsspiller og stjerne på Liverpool.

Stig Inge Bjørnebye

Desemberbarnet Stig Inge Bjørnebye holdt på å gi opp fotball.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Jeg er født 11 desember. Etter å ha vært såkalt barnestjerne på fotballaget, så falt jeg plutselig utenfor og ble sittende på benken i et par sesonger. Det var drepen i forhold til motivasjon, det tok vekk all glede og jeg følte ingen mestring, sier Bjørnebye.

Les også: Er poden din en fremtidig fotballspiller?

Han er ikke i tvil om hva som er det viktigste talentet.

– For meg så er det aller største talentet forbundet med motivasjon. Evnen til å motivere seg og takle nedturer og utfordringer.

Lønner seg å stå på

Det viser seg at desemberbarna som har vilje og tålmodighet kan bli minst like flinke til å spille fotball.

– Hvis man ser på tall fra A- landslaget i fjor, så var kun 25 prosent født mellom januar og mars. Det tyder på at «The relative age effect »blir visket ut over tid. Det trenger ikke å være en automatisk logikk i at de som er gode når de er 14 år, er like gode når de er 20 år, sier Sæther.