NRK Meny
Normal

Fotballeir ble til mareritt for Alexander (17)

Familien Johansen fra Trondheim har hatt traumatiske dager etter at sønnen (17) ble kastet på isolat i Tyrkia på grunn av passregler.

Alexander Øyangen Johansen

Alexander Øyangen Johansen hadde gledet seg til fotballeir i Tyrkia med kompisene – turen endte i isolat på flyplassen.

Foto: Privat

Alexander Øyangen Johansen

Alexander Øyangen Johansen (17) satt i 48 timer helt alene på et rom på flyplassen i Tyrkia. Han fikk ikke lov å ha kontakt med noen voksne i løpet av tiden.

Foto: Privat
Frode Overland Andersen er kommunikasjonsrådgjevar i UD.

Frode Overland Andersen, kommunikasjonsrådgiver i UD, sier det er lite de kan gjøre i slike situasjoner.

Foto: UD

– Kontrasten er stor når man gleder seg til treningsleir med kompiser i Tyrkia, så ender man opp på et isolert rom, med ei tyrkisk vakt som knapt snakker engelsk, i 48 timer, sier Hege Johansen til NRK.no.

Det var søndag sønnen Alexander og resten av fotballaget fra Byåsen ankom Tyrkia og Antalya.

Den planlagte treningsleiren fikk en dårlig start da Alexander ble stoppet på flyplassen fordi passet han reiste med ikke var gyldig seks måneder etter hjemkomsten.

– Han ankom flyplassen midt på dagen på søndag, og ble ført rett til dette rommet. Det har vært dårlig med matservering, og han har hatt det veldig tungt, sier Johansen.

Strenge passregler

Familien kjente ikke til passreglene i Tyrkia, og tar selv ansvar for at de ble oversett, men Hege Johansen synes likevel straffen ble vel tøff for 17-åringen.

– Vi var raskt nede på politikammeret for å se om det var noe vi kunne gjøre med situasjonen, men det var det ikke. Vi burde ha sjekket reglene bedre, men han ble nærmest behandlet som en kriminell, sier hun.

Flere land krever at passet er gyldig i minst et halvt år etter hjemreisen, spesielt land utenfor Europa. Dette opplyser flere av reiseselskapene på sine sider.

48 timer i isolat

Også Utenriksdepartementes kommunikasjonssjef, Frode Overland Andersen, har ved en tidligere anledning uttalt til NRK at det er lite de kan gjøre, dersom passet ikke oppfyller kravene.

– Vi får stadig henvendelser fra folk som får problemer i utlandet fordi passet deres har for kort gyldighetstid. Blir man avvist på grensen på grunn av dette, må man vanligvis returnere til Norge eller til landet man kom fra, sier Andersen.

Etter 48 timer i isolat fikk Alexander klarsignal om å reise hjem tirsdag ettermiddag.

– Han lander med fly på Værnes i kveld, og han gleder seg veldig til det. Vi som foreldre blir jo redd når noe skjer med ungene, og i denne situasjonen har vi vært veldig hjelpeløse, sier Johansen.

Laster kart, vennligst vent...

I Tyrkia krever de at passet skal være gyldig i minst et halvt år etter hjemreisen. Nødpass er ikke lov.