Hopp til innhold

Fotballdrømmen kan koste dyrt

Drømmen om å bli fotballproff koster. To av tre fotballtalenter i tenåra sliter med belastningsskader

Skadet under fotballtrening

Tørris Sandsæter fikk en kraftig strekk i låret fordi han ikke varmet opp skikkelig.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

De er unge og ambisiøse, men ni av 14-åringene som trener på Verdal stadion er ute av aktivt spill på grunn av skader. På grasmatta sitter en av dem, Tørris Sandsæter.

– Jeg skjøt på mål uten å varme opp skikkelig og dermed fikk jeg en skikkelig strekk i låret, sier 14-åringen.

Fysioterapeuten: Lagets 12. mann

For de fleste hardt satsende klubber er fysioterapeuten blitt lagets 12. mann. Det er overstrekk av ulike muskler, leddbånd og sener, miniskskader og slatters som er de vanligste idrettsskadene blant ungdommene.

Skader i fotball

Disse plagene går stort sett over. Verre er det med skader som skyldes altfor harde belastninger over tid, noe 2 av 3 av landets beste sliter med. Det viser en undersøkelse Norges Fotballforbund har fått gjennomført.

Trond Selven, fysioterapeut i Norges Fotballforbund.

Trond Selven, fysioterapeut i Norges Fotballforbund.

Foto: Mette Moslet kjesbu / NRK

– De akutte skadene vet vi mye om, men det er overraskende for oss ar belastningsskadene er så vanlige, sier Trond Selven, fysioterapeut i Norges Fotballforbund.

For tidlig spesialisering

For tidlig spesialisering kan være en forklaring på belastningsskadene, mener fotballtrener Frode Strand som trener unge fotballtalenter i Verdal.

– Fotball er nå helårsidrett fra barn er 12-13 år, og det blir for store belastninger på muskulatur og skjelett, sier han.

Han tror også at for mye stillesitting når de ikke er på trening, kan være en forklaring.

Se video om idrettsskader hos unge fotballpillere:

Video Idrettsskader hos ungdom

Idrettsskader hos ungdom

Viktig med forebygging og alternativ trening

Blant 14-åringene på Verdal stadion fins gutter som har vært ute av spill i opptil et halvt år. Og det sjøl om Verdal er en klubb som gjør det meste riktigere enn de fleste. De lar dem som er skada trene alternativt.


Jonas Svensson, 17 år, var nylig hjemme i Verdal igjen, som spiller på Rosenborgs A-lag. Jonas har holdt seg skadefri gjennom åra, både for Verdal og for RBK fordi han alltid har lånt øre til seg sjøl.

Jonas Svensson

17 år gamle Jonas Svensson har holdt seg skadefri tross mye trening.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

– Jeg er ganske flink til å lytte til kroppen min. Hvis det har vært mye kamper og slit så tar jeg en rolig dag i stedet for å trene hardt. I tillegg passer jeg på å trene forebyggende, sier 17-åringen.

– De rakk aldri å bli gode

Og nettopp skadeforebyggende trening er ei forutsetning, om en karriere skal bygges erfarer forskerne. Fysioterapeut Trond Selven er klar på at ledelsen må ta stilling til når spillerne skal være på sitt beste. Slik det er for mange unge rekker de aldri å komme dit.

– Det vi ser er at unge talenter har fått for store belastninger og dermed måttet gi opp fotballkarrieren sin. De rakk aldri å bli så gode som de kunne blitt, sier fysioterapeuten.

Alternativ trening for unge fotballspillere

I Verdal bruker trenerne både forebyggende og alternativ trening for å unngå skader, likevel sliter mange unge også her med belastningsskader.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.