Hopp til innhold

Planer om milliardinvesteringer på Fosen

Statkraft, TrønderEnergi, NTE og Agder Energi har etablert Fosen Vind AS. Selskapet skal eie tre planlagte vindparker.

Vindmøller Bessakerfjellet

Vindmøller på Bessakerfjellet.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Investeringer på sju milliarder kroner på Fosen er ett skritt nærmere en realisering, skriver selskapet i en pressemelding.

I mars ble det kjent at kraftselskapene planla å samarbeide om bygging og drift av vindparkene Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan.

De tre parkene skal kunne produsere energi tilsvarende strømforbruket til 100 000 husstander.

– Utbyggingen på Fosen er et av de største industriprosjektene noen gang i Trøndelag, og kan bli det største løftet for fornybar energiproduksjon i Norge på mange år, sier konsernsjef i TrønderEnergi Ståle Gjersvold.

Konsernsjef Christian Stav i NTE Holding AS sier til NRK at det er en gledelig dag.

– Vi har nå fått formalisert samarbeidet med TrønderEnergi, Agder Energi og Statkraft om å bygge ut 600 megawatt vindkraft på Fosen. Det er det antallet Statnett har stilt krav om å for å få bygge sentralnettslinje. Nå kan vi gå inn i neste fase, hvor vi fortsetter med detaljprosjektering og får opp et investeringsgrunnlag for prosjektene våre

Neste år blir det bestemt om de skal investere på Fosen.

– Med dagens kraftpriser og priser på elsertifikater, så er alle fornybare prosjekter i Norge i dag krevende. Vi mener vi har veldig gode prosjekter og vi tror vi skal klare å få lønnsomhet. Det endelige svaret på det får vi neste sommer når vi skal ta investeringsbeslutningen.

Kristian Aa er ansatt som daglig leder i selskapet. De skal dele lokaler med Statkraft i Trondheim.