Hopp til innhold

Satser på ny ingeniørutdanning

Høgskolen i Sør-Trøndelag går motstrøms og vil utdanne flere oljeingeniører. Dette skjer samtidig med at flere og flere ingeniører i olje- og gassektoren i Norge mister jobben.

Oljearbeider boredekk

HiST starter opp en ny utdanning for ingeniører spesielt tilpasset næringen i Midt-Norge.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

– Bransjen har etterspurt flere ingeniører innenfor olje og gass. Vi er helt sikre på at det vil være stort behov for denne yrkesgruppa også i fremtida, sier dekan ved avdeling for teknologi ved HiST, Einar Hjorthol, til NRK.

Mener behovet blir stort i fremtida

Einar Hjorthol, dekan ved Avdeling for teknologi, Høgskolen i Sør-Trøndelag

SIKKER PÅ BEHOVET: – Bransjen har etterspurt flere ingeniører innenfor olje og gass. Vi er helt sikre på at det vil være stort behov for denne yrkesgruppa i fremtida, sier dekan ved avdeling for teknologi ved HiST, Einar Hjorthol.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Tall fra Nav viser at det ble 1100 flere helt arbeidsledige i Norge i februar. Tallene viser spesielt stor økning knyttet til oljebransjen. Totalt er det 430 ledige ingeniører i Trøndelag nå.

– Mye av dete kan forklares med en negativ utvikling i oljebransjen, med mange oppsagte og permitterte ingeniører, sier fylkesdirektør i NAV Sør-Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Samtidig tilbyr HiST et nytt treårig studie som skal utdanne ingeniører innenfor olje- og gassteknologi.

– Det er næringa selv som har etterspurt utdanninga. Det kan kanskje virke rart at vi tilbyr det nå, men samtidig ser vi at de som mister jobbene sine i stor grad får nye raskt, sier Hjorthol.

– Plattformene står der

Bente Wold Wigum, direktør i NAV Sør-Trøndelag

Bente Wold Wigum, direktør i NAV Sør-Trøndelag

Foto: Grete Thobroe / NRK

Hjorthol mener fremtida vil være full av teknologi og teknologiske utfordringer, og at det derfor vil være en stor vekstbransje for ingeniører.

– NITO-undersøkelsen fra i år viser at halvparten av virksomhetene i Norge synes det er vanskelig å skaffe seg nok ingeniører, sier han.

Oljeprisen er nå lav igjen. Dette slår også veldig ut på hvordan oljeselskapene opptrer.

– Fremover vil selskapene være litt avventende, men plattformene står der og skal driftes i mange tiår fremover, sier Hjorthol.

Trygt på lang sikt

Thomas Reinertsen, leder av Reinertsen-gruppens olje- og gassvirksomhet

Thomas Reinertsen, leder av Reinertsen-gruppens olje- og gassvirksomhet

Foto: Grete Thobroe / NRK

Thomas Reinertsen, divisjonsdirektør for olje- og gassvirksomheten i Reinertsen, innser at mange av dem som nå er arbeidsledig kommer fra dem.

– Antallet permitterte ingenører har økt veldig den siste tiden, og vi er nå oppe i omkring 400. Denne bremsen i markedet kom fort og brutalt, sier han.

Reinertsen skjønner at dette kan virke avskrekkende, men tror likevel det på lang sikt vil være mange jobber innen olje- og gass.

Hjorthol håper også studentene ser dagens situasjon i et langsiktig perspektiv.

– De er ferdig med studiet i 2018 og da kan arbeidsmarkedet være helt annerledes.